Wat wordt de toekomst van de woningcorporaties?
De Tweede Kamer debatteert vanavond met de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties over de toekomst van de corporatiesector. De enquêtecommissie kwam een maand geleden met aanbevelingen voor een 'cultuuromslag'.
Kamerleden vragen vanavond opheldering aan de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden in de huursector onderzocht. Met de uitkomst van het debat kunnen de Kamerleden volgende week met munitie aanschuiven bij minister Blok bij het bespreken van een nieuwe wet.
De huurders moeten weer centraal staan, zegt Jack Monasch van de PvdA. "In de conceptwet ontbreekt te veel dat huurders te weinig te zeggen hebben. Dit model van de corporaties lijkt een beetje op het bedrijfsleven, maar er ontbreken aandeelhouders en klanten kunnen eigenlijk geen kant op."
'Huurderscommissaris raar figuur'
De huurder moet weer echt invloed hebben. Maar wat betekent dat dan? Monasch maakt het concreet. "Er is een huurderscommissaris in de raad van commissarissen, maar deze wordt niet gekozen voor de huurders. Dus dat is al een heel raar figuur. We gaan naar een stelsel van prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties. Daar mogen de huurders wel om tafel zitten, maar wij vinden dat ze veel meer macht moeten krijgen dan nu het geval is."
Instemmingsrechts
Ook Sadet Karabulut van de SP wil meer macht voor de huurders. "Ik zou heel graag willen dat die huurder invloed en instemmingsrecht krijgt bij het bepalen van het huurbeleid. Dat wordt een steeds belangrijk onderdeel van de woningcorporaties en het beleid daarvan. Huurders merken daar de directe gevolgen van en kunnen daar het beste over meepraten."
Daarna wil Karabulut dat de sector echt zijn lesje leert. "Zowel de bestuurders die hebben gefaald, als de bankiers. Alle mannen die we voorbij hebben zien komen, mogen wat mij betreft flink aangepakt worden. Dat is helaas niet altijd het geval. De sector moet omgevormd en democratisch legitiem worden. Dat betekent dat je andere spelers, machten en krachten organiseert."
Ook bijten
Ook Monasch wil dat minister Blok niet alleen kan blaffen, maar ook kan bijten. "Er wordt hard teruggeblaft vanuit de corporaties want er zijn heel veel bestuurders die dit helemaal niet leuk vinden. Zij raken hun vrijheid en zelfregulering kwijt. Tegen hen zeggen we: pas je nu aan want je doet hartstikke goede dingen maar het publiek ziet het niet en een paar van je collega's zijn ontspoord. Blok krijgt met deze wet echt de mogelijkheid om door te pakken. En als corporatiebesturen zich er niet aan houden, dat zijn ze in de wet in overtreding en dat zullen we niet meer accepteren."