Nieuws31 aug '15 17:45

'Goed dat burgemeesters meer zeggenschap krijgen over politie'

Auteur: Madelon Meester

Burgemeesters krijgen weer meer te zeggen over de politie, dat maakte minister Van der Steur (VVD) vandaag bekend. De plannen voor de vorming van de Nationale Politie zijn herzien. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag (VVD) vindt het een goede ontwikkeling dat er weer meer bevoegdheden bij de gemeenten komen te liggen.

Foto: ANP
Foto: ANP

"De laatste jaren werd alles nogal topdown bekeken. De landelijke corpsleiding bemoeide zich soms met zaken die op regionaal of gemeentelijk niveau veel beter kunnen worden aangepakt", zegt Van Aartsen.

 

Bureaucratie
"Als een politiechef wat meer armslag nodig heeft op materieel of personeel gebied en altijd voor alles naar boven moet om te vragen: mag ik dat doen? Dan creëert dat bureaucratie. De corpsleiding moet niet alles willen beheersen", zegt Van Aartsen, "maar moet als een soort raad van bestuur op afstand leiden geven."

Ambitieus
Volgens Van Aartsen zeiden de toenmalige regioburgemeesters al de plannen voor een Nationale Politie te ambitieus te vinden. "Ik vind het goed dat de minister zijn ambities nu bijstelt en meer tijd neemt. Belangrijk is dat de kwaliteitszorg aandacht krijgt. Dat geldt zowel voor de opsporing, als voor een vrijwel voor alle burgemeesters relevant thema: de wijkagenten en de wijkzorg."

Gerelateerde artikelen