Nieuws10 sep '15 09:02

NPO en DWDD hebben geen geld ontvangen voor promotie Koningslied

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en De Wereld Draait Door hebben geen geld ontvangen voor het Koningslied, meldt het RTL Nieuws. Eerder vandaag berichtte de NOS dat DWDD en de NPO wel geld hadden ontvangen ter promotie van het lied.

De NOS had de overeenkomst opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Uit deze WOB-stukken bleek dat er 'redactionele aandacht' en 'promotie rond de actie' moest komen 'binnen de NPO Radio programmering' en 'binnen DWDD'. Uit de stukken werd niet duidelijk om hoeveel geld het ging omdat sommige delen waren weggelakt. De stukken die RTL Nieuws ontving waren volledig zichtbaar. Daaruit bleek dat onder het weggelakte deel 'om niet' stond, een boekhoudkundige term die inhoudt dat er geen geld is uitgegeven.

Dieuwke Wynia, hoofdredacteur van DWDD, en de NPO verwijten de NOS dat ze het verhaal niet heeft geverifieerd.

NOS
NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt verbaasd te zijn over de suggestie dat er geen wederhoor is gepleegd bij de berichtgeving over het Koningslied. "De suggestie dat het niet is voorgelegd, is niet correct. Eerst wilde de NPO geen informatie geven, nu wordt gezegd dat het niet klopt. We hebben herhaaldelijk informatie gevraagd over de programmakosten, maar die wilden ze niet bekendmaken.''

Weggelakt
In de WOB-stukken was het bedrag dus witgelakt. Gelauff: "Als je het weglakt, weet je niet of er nul euro staat of een ander bedrag'', zegt Gelauff. "Er was voor ons niet zoveel aanleiding dit opnieuw voor te leggen. Als we dat hadden gedaan, had de NPO toch gezegd dat het om gevoelige informatie ging en dat het daarom was weggelakt.''

Duur
Eind juli werd al bekend dat het omstreden Koningslied, dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, veel duurder was dan gedacht. Het lied kostte ruim 550.000 euro.

Promotie
Het Koningslied werd uiteindelijk een nummer 1-hit, maar de promotie verliep moeizaam. Nadat componist John Ewbank op 12 maart 2013 in DWDD de melodie ten gehore had gebracht, werd hij beschuldigd van plagiaat omdat de muziek sterk leek op de gospelsong 10.000 reasons van Matt Redman.

De kritiek werd nog heviger toen op 19 april de tekst bekend werd. Tienduizenden mensen tekenden een online-petitie uit protest tegen het kromme Nederlands van de tekst. John Ewbank trok het lied terug, maar toen het inhuldigingscomité er toch aan vasthield, kwam hij daarvan terug. Voorzitter Hans Wijers van het comité gaf toe dat er een inschattingsfout was gemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen