Nieuws12 dec '14 13:45Aangepast op 12 dec '14 15:55

Fijnstof Schiphol groot probleem 'terwijl oplossing voorhanden is'

Auteur: Bram van Dijk

Door de ultrafijnstof die vliegtuigen veroorzaken, is de levensverwachting van omwonenden van Schiphol tot ruim een jaar korter dan bij andere mensen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat concludeert Milieudefensie aan de hand van een onderzoek van TNO.

Ultrafijnstof is ongeveer hetzelfde als fijnstof, maar dan veel kleiner. Het zijn schadelijke deeltjes in de lucht, kleiner dan 0,1 micrometer. Fijnstof bestaat uit zand of zeezout, maar ook uit deeltjes van brandstof of door slijtage van banden bijvoorbeeld.

Het grote risico van fijnstof is het inademen. Bij ultrafijnstof is het probleem nog groter, want je kan het moeilijker zien of tegenhouden en het komt dieper je longen in. Zo diep dat het in je bloed terecht kan komen.

TNO noemt deze inademing schadelijk, maar vindt nader onderzoek nodig om de gezondheidsrisico's in te schatten. Milieudefensie is stelliger over de gevolgen en gaat er vanuit dat de gemiddelde levensverwachting in de omgeving van de luchthaven daalt met vier maanden tot ruim een jaar. Het maakt daarbij een vergelijking met wonen bij een snelweg.

Reactie staatssecretaris
Volgens staatssecretaris Mansveld voldoet de omgeving van Schiphol aan de normen voor het 'normale' fijnstof. "Daar doen partijen als Schiphol, KLM en de gemeente ook hun uiterste best voor. Denk aan walstroom voor vliegtuigen en elektrisch vervoer op Schiphol, biokerosineprojecten van KLM en het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit van het Rijk en lokale overheden."

Maar voor het ultrafijnstof worden op dit moment geen normen gesteld. "Dit heeft te maken met beperkingen in het representatief vaststellen van de blootstelling van mensen, en met de wetenschappelijke onzekerheid over de gezondheidseffecten van deze deeltjes die ook TNO constateert."

Oplossing voorhanden
Dit terwijl er al een oplossing op de markt is, zelfs van Hollandse bodem. De uitvinder is wetenschapper Bob Ursem van de TU Delft. "Wat mijn vinding precies doet is dat het de deeltjes bombardeert met elektronen. Die elektronen botsen tegen die deeltjes aan, waardoor er zoveel energie vrijkomt dat er uit die deeltjes ook elektronen verdwijnen."

Die positief geladen elektroden komen vanzelf neer op de aarde, want de aarde is negatief geladen, dus het werkt als een soort magneet. En van die grond komen ze niet meer af, dus je kan het niet meer inademen.

Ursem past deze techniek al op verschillende plekken toe. Van autogarages tot tunnels en in samenwerking met kunstenaar Daan Roosegaarde binnenkort ook een park in Peking. Dit kan ook prima in de omgeving van Schiphol. "Het is een grote omgeving, dus je hebt veel installaties nodig. Maar ze verbruiken nauwelijks energie en het is niet duur, in vergelijking met andere oplossingen." Hierbij moet eerder aan tonnen worden gedacht dan aan miljoenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen