Nieuws21 jan '15 06:55Aangepast op 21 jan '15 10:26

Obama strijdlustig 'en soms gewoon triomfantelijk'

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De economische crisis in Amerika is na zes zware jaren voorbij. Dat zei president Obama vannacht in zijn State of the Union toespraak. Correspondent Reinout van Wagtendonk selecteerde de belangrijkste uitspraken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Scoll naar beneden voor de visies van hoogleraren Verbeek en Oldenziel

De nadruk van de politiek in Washington moet weer gericht worden op een economie met meer gelijkheid en kansen voor iedereen, aldus Obama.

"Tonight, after a breakthrough year for America, our economy is growing and creating jobs at the fastest pace since 1999."

In zijn troonrede vannacht eiste president Obama eer op voor het terugvechten uit het diepe dal van de economische crisis, en hij kondigde zijn inzet aan voor een middenklasse economie waar niet alleen voornamelijk de rijksten spectaculair veel beter van worden. Na de zware verkiezingsnederlaag van zijn Democratische partij in november en aan het begin van zijn laatste twee regeringsjaren heeft Obama niks meer te verliezen. Hij toont zich strijdlustiger, heeft op eigen houtje al maatregelen genomen waar de Republikeinse oppositie luidkeels tegen protesteert, maar waar zijn achterban door is gesterkt. Zijn waarderingscijfer zit in de lift. In zijn State of the Union toespraak vannacht klonk Obama op sommige momenten gewoon triomfantelijk.

"At every step, we were told our goals were misguided or too ambitious; that we would crush jobs and explode deficits. Instead, we’ve seen the fastest economic growth in over a decade, our deficits cut by two-thirds, a stock market that has doubled, and health care inflation at its lowest rate in fifty years."

Bekijk de volledige State of the Union