Nieuws26 mrt '15 18:23

Kamer aarzelt over overnemen Guantanamo Bay-gevangenen

Auteur: Karlijn Meinders

De Tweede Kamer is zeer terughoudend over de vraag van de Verenigde Staten om twee Guantanamo Bay-gevangenen over te nemen. Jaap de Hoop Scheffer vindt dat Nederland het serieus moet overwegen, maar veel partijen zijn nog sceptisch.

Oud-minister Jaap de Hoop Scheffer zegt tegen BNR-verslaggever Jaap Jansen dat 'gewoon nee zeggen' niet kan. "Je kan dit niet afdoen met 'we piekeren er niet over'. We kunnen niet zomaar de deur dichtgooien voor onze bondgenoten. Laten we dat debat voeren, ook buiten Nederland."

Maar Joël Voordewind van de ChristenUnie is sceptisch. "Obama schuift eigenlijk zijn probleem en zijn verkiezingsbeloftes in de schoenen van zijn partners in Europa, maar het is natuurlijk een probleem dat de Amerikanen zelf hebben gecreëerd door ze niet op Amerikaanse grondgebied gevangen te nemen, of te willen berechten."

Voordewind ziet veel beren op de weg, mocht Nederland ervoor kiezen om mee te werken. "We moeten eerst weten wie deze mensen zijn. En de meeste mensen zijn nog niet veroordeeld, dus wie gaat dan de rechtspraak uitvoeren? En waar komt het bewijsmateriaal vandaan? Het is al vijftien jaar geleden."

Sommige andere Europese landen kozen er eerder voor om wel gevangenen op te nemen. De Britten vingen er14 op, Frankrijk 9, Slowakije 8, Spanje 5, Duitsland 3 en België ook 3. Nu is het dus de vraag of Nederland gehoor moet geven aan het verzoek om 2 gevangen over te nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen