Nieuws17 aug '15 16:37Aangepast op 17 aug '15 17:08

Op de eerste schooldag al les in het Engels

Auteur: Mark Hulstein

Op basisschool De Wilge in Hilversum is groep 3 maandagochtend begonnen in het Engels. Ze zijn een van de ruim duizend basisscholen waar in het Engels wordt lesgegeven.

Image

De kinderen waren er helemaal klaar voor, blijkt uit een enthousiast "yes!" na de vraag "are you ready?" van juf Lisa. Steeds meer basisscholen geven tweetalig onderwijs. De afgelopen vijf jaar is het aantal meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers opgevraagd door BNR. De overheid stimuleert dit.

Eerste schooldag
Het is eerst nog even onwennig. Het is de bedoeling dat de kinderen volledig in het Engels een gesprek voeren met de juf. Maar de leerlingen antwoorden nog veel in het Nederlands. Helemaal niet erg, zegt de directeur van de school, Lidwien Vos. "Het is onze eerste schooldag. Deze kinderen zitten weer met een nieuwe leerkracht, dus er zijn een hele hoop dingen die op ze afkomen. En dat is weer even omschakelen. En we zijn er niet bang voor dat het niet op gang komt."

Engelse T-shirts
De school in Hilversum ziet het als belangrijk dat de kinderen goed kunnen communiceren en dat ze voorbereid zijn voor als ze later de wereld in trekken. De keuze voor juist Engels was volgens Vos vanzelfsprekend. "Ze worden omringd door Engels. Ze hebben T-shirts aan met slogans erop, ze zingen liedjes in het Engels. Dus die keuze was niet zo ingewikkeld." Staatssecretaris Dekker van onderwijs stimuleert scholen om minimaal vijftien procent in het Engels les te geven. Op De Wilge wordt dertig tot vijftig procent van de lessen in het Engels gegeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen