Nieuws25 jul '14 09:18

Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt nieuw vleesschandaal

Auteur: Pieter van den Akker

Ruim honderd Nederlandse bedrijven hebben veevoer met het verboden en kankerverwekkende middel Furazolidon ontvangen. Liefst 2500 kalveren worden nu al vroegtijdig geruimd. Maar ook zo'n 50 duizend vleesvarkens zouden dit veevoer hebben binnengekregen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een onderzoek ingesteld.

Dit middel is alleen in Nederland verboden, zegt Eric Douma van LTO Varkenshouderij op BNR. "Furazolidon wordt in de rest van de wereld nog wel gebruikt. Anders zou het niet meer gemaakt worden. Wij willen het absoluut niet meer. Daarom mag het absoluut niet meer in het veevoer zitten. Hoe het er in gekomen is, daar hebben we de NVWA voor. Alle openheid hebben wij gegeven."

Actie
LTO Varkenshouderij heeft zonder aarzelen actie ondernomen, zegt Douma. "We hebben direct in het begin, 14 dagen terug, alle bedrijven en zelfstandigen gezegd: 'Wij leveren niet meer, we gaan het eerst tot op de bodem uitzoeken'."

Het veevoer is afkomstig van een bedrijf uit Lopik. "Dat is direct duidelijk geworden. Hoe zij dat hebben gekregen, is onderzoek van de NVWA. Dat gaat ons de pet te boven. er worden heel wat varkenshouderijgezinnen aan blootgesteld. Die mogen momenteel helemaal niks leveren. Voedselveiligheid staat voor ons voorop."

100 bedrijven plat

"We hebben gekeken of het er echt in zit; je moet natuurlijk wel kijken of de voedselveiligheid echt in het gedrang is. Daar hebben we nu onderzoek voor lopen. Ik rijd nu naar Den Haag om in overleg met de NVWA te kijken of het teruggevonden is of niet. Dan zullen we verder maatregelen treffen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen