Nieuws7 jan '15 10:02Aangepast op 7 jan '15 16:55

Aangehouden Nederlandse journalist in Turkije weer vrij

Auteur: Bram van Dijk

De Nederlandse journalist Mehmet Ulger die vanochtend in Turkije door de politie werd aangehouden, is weer vrij. Dat meldt zijn vrouw Astrid van Unen aan BNR. Het nieuws wordt bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gisteren werd correspondent Fréderike Geerdink nog meegenomen naar het bureau voor verhoor.

De vrouw van Mehmet Ülger, vertelt dat hij is aangehouden op het vliegveld. "We gingen door de douane en op het moment dat Mehmet zijn paspoort liet zien, werd er druk gebeld en kwam er iemand om hem mee te nemen. Eerst naar een aparte ruimte, toen naar het politiebureau van de luchthaven waar hij verhoord is door de rechter."

Rechtszaak  Füsun Erdogan
Zijn aanhouding heeft te maken met de rechtszaak van Füsun Erdogan, de Nederlands-Turkse journaliste die tot levenslang was veroordeeld in Turkije en inmiddels in Nederland is. Ulger maakte vorig jaar tijdens de zitting foto's met zijn iPhone, iets wat zonder toestemming van de rechtbank niet mag.

"Daarvoor werd hij toen ook al opgepakt", vertelt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Toen is zijn telefoon ingenomen, maar werd hij na twee uur weer vrijgelaten. Dit is een nieuwe provocatie."

Ülger zou de aanhouding zelf 'een pesterijtje' hebben genoemd. Daar kan BNR-correspondent Marc Guillet, die in Turkije is, zich wel in vinden. "Hij heeft de afgelopen anderhalf jaar gewoon heen en weer mogen reizen, dat hij dan nu ineens wordt opgepakt, dat is wel een heel verdacht toeval."

Intimidatie van journalisten
De aanhouding vond plaats op het moment dat ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Turkije was. Hij was in het land op uitnodiging van de regering, om te spreken op de ambassadeursconferentie in Ankara. Koenders noemde intimidatie van journalisten gisteren nog 'onacceptabel' en reageerde vandaag geschokt op deze tweede aanhouding."

Inmiddels is Ulger weer vrij. "Maar hoe het precies allemaal zit weet ik ook niet", vertelt zijn vrouw. "Ik heb nog nauwelijks met hem kunnen spreken. Maar mijn gevoel zegt dat dit ook te maken heeft met het spierballenvertoon dat we steeds vaker zien van de Turkse overheid. Het werk wordt journalisten enorm moeilijk gemaakt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen