Nieuws25 nov '15 18:59

Kamer: 5,5 jaar weg van het Binnenhof lijkt onontkoombaar

Auteur: Karlijn Meinders

De Tweede Kamer raakt er langzaam van overtuigd dat het parlement toch echt vijf jaar moet verhuizen voor een grote verbouwing. Het dak lekt, overal zitten vochtplekken en de technische installaties werken steeds slechter.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nog niet iedereen is overtuigd. Politiek-verslaggever Jaap Jansen was vandaag op het Binnenhof. "Een half miljard wil men uitgeven", zegt Barry Madlener van de PVV. Hij vindt de voorgestelde renovatie van het binnenhof belachelijk kostbaar en het gaat allemaal te lang duren. "Vijf en een half jaar, dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Alleen om een computernetwerk aan te pakken, of een scheur in een muur te renoveren. Het kan veel eenvoudiger en sneller. We kunnen beter dit soort megalomane plannen niet uitvoeren. Onderhoud het gebouw, het staat er prima bij, voer achterstallig onderhoud uit en dan is het een stuk goedkoper voor de belastingbetaler."

De PVV verzet zich tegen al die moderne duurzaamheidsaanpassingen die tegenwoordig wettelijk verplicht zijn bij grootscheepse renovaties. Vandaag was er een hoorzitting in de Kamer. Aan de kosten maken de meeste Kamerleden geen woorden vuil. Die zijn van voor naar achter en van onder tot boven drie keer berekend. Maar vijf en half jaar weggaan van het Binnenhof, daar heeft eigenlijk niemand zin in. Kan het niet sneller? Of deeltje voor deeltje, zodat het Binnenhof niet helemaal op slot hoeft?

"Mijn ervaring met dit soort enorm complexe projecten is dat het een enorme bevalling is voor één baby, en zo gaan we drie bevallingen meemaken voor één baby." Stukje bij beetje kan wel, maar dat duurt 13 jaar en dan veranderen steeds weer de bouw-inzichten. Drie bevallingen voor 1 baby, zegt André van der Zande van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, één van de mensen met wie de Tweede Kamer vandaag sprak in een rondetafel over de renovatie.

"Het Kamerbedrijf is een neurotisch bedrijf", zegt Pi de Bruijn, de architect van de nieuwbouw in 1992. Neurotisch, want op die 94.000 vierkante meter werken 2500 mensen die de hele dag in tientallen overleggen zijn, op tientallen plekken in het gebouw, benoemt ook Linda Voortman van GroenLinks: "Hoe ziet de heer Van Heeswijk dit voor zich? De agenda's zijn strak en dingen worden flink achter elkaar gepland." Vijf en half jaar weg van het Binnenhof – het kan niet anders, begint langzaam te dagen bij een Kamermeerderheid.

Volgens Agnes Wolbert van de PvdA kun je dit gebouwencomplex niet zien als een verzameling van losse gebouwen zien. "Maar", zegt architect Hans van Heeswijk, "als je het Binnenhof ziet als één organisatie waar je voortdurend overal moet kunnen zijn, ja dan gaat het niet." Volgens André van der Zande gaan projecten nou eenmaal zo. "Shit happens, er zal altijd iets gebeuren." Maar kan het dan echt niet eenvoudiger, probeert Madlener nog een keer: "Is een laagje verf en een nieuwe vloerbedekking niet afdoende om die hele grote renovatie uit te stellen?"

Nee, dat kan niet, concluderen de grootste fracties na de rondetafel. Die grote Binnenhof renovatie, waarvoor het parlement vijf en half jaar van het Binnenhof af moet, gaat er waarschijnlijk wel komen. VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé: "De VVD kiest voor de meest efficiënte oplossing tegen de minste kosten. En het lijkt erop dat we dan hiervoor moeten kiezen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen