Nieuws10 sep '14 14:08Aangepast op 10 sep '14 16:48

Miljoenen nodig voor reclassering bij levenslange proeftijd

Auteur: BNR Webredactie

Reclassering Nederland vindt het 'een goed plan' om de proeftijd voor de gevaarlijkste ex-gedetineerden te verlengen. Volgens directeur Sjef van Gennip gaat het om 'een tiental mensen' die onder het aangescherpte initiatief van het CDA vallen.

Wel moet staatssecretaris Teeven dan daadwerkelijk de jaarlijks toegezegde miljoenenbijdrage leveren die hij vorige week heeft beloofd. Het totale bedrag dat beschikbaar is voor de Wet Langdurig toezicht zal in 2027 zijn opgelopen tot 10 miljoen euro, bevestigt Van Gennip.

Het CDA wil een levenslange proeftijd voor gevaarlijke ex-gedetineerden ook achteraf kunnen instellen of verlengen, wat volgens Van Gennip zou kunnen oplopen tot een tiental personen per jaar. Daarmee scherpt de partij een eerder initiatief aan dat vorige week op steun van een Kamermeerderheid en van staatssecretaris Teeven kon rekenen.

'Plan is flauwekul'
Advocaat Jan-Hein Kuijpers vindt het plan in grote lijnen 'flauwekul'. Er zitten juridische haken en ogen aan het voorstel. "Er zal sowieso een wetswijziging voor nodig zijn, maar het gaat er om dat het niet zo mag zijn dat als iemand zijn straf heeft uitgezeten, er een soort van jarenlange monitoring plaatsvindt binnen die proeftijd. Die kan als straf worden opgepakt. Je mag in Nederland niet iemand twee keer straffen voor hetzelfde feit." Als voorbeeld noemt Kuijpers de zaak met Volkert van der G., die eind juli een aantal voorwaarden aan zijn vrijlating opgeschort zag worden.

Gerelateerde artikelen