Nieuws8 okt '15 07:22Aangepast op 8 okt '15 08:28

'Doek lijkt definitief gevallen voor Fifa-baas Blatter'

Auteur: Mark Hulstein

Fifa-baas Sepp Blatter hangt een schorsing van 90 dagen boven het hoofd. De ethische commissie van de wereldvoetbalbond neemt hierover vandaag een beslissing. Reden van de schorsing is het strafrechterlijk onderzoek dat Zwitserland naar Blatter doet. De Fifa commissie heeft ook UEFA-baas Michel Platini in het vizier.

"De kans dat Blatter dit overleeft is nihil", zegt voetbalanalist David Endt. Blatter zal dus waarschijnlijk voorgoed worden geschorst. "De vraag is alleen maar: wanneer gaat dit definitief plaatsvinden? En de ethische commissie kan eigenlijk ook niet anders doen dan Blatter schorsen. Dit nadat vier sponsors duidelijk hebben gemaakt dat Blatter het veld moet ruimen." Waarschijnlijk is ook dat Platini mee ten onder gaat, want zijn betrokkenheid bij de omkopingsschandalen lijkt te duidelijk, zegt Endt.

Ironisch is dat de ethische commissie van de Fifa is opgericht door Blatter zelf. "Dat is misschien nog wel een klein puntje van zuiverheid die daar plaatsvindt. En daar mogen we blij om zijn bij de Fifa. Maar ze kunnen eigenlijk ook geen andere kant meer op na de FBI, na de Zwitserse justitie."

Of dit het einde zal inluiden van alle corruptie binnen de Fifa, vraagt ook Endt zich af. "Het is heel moeilijk om de heersende tendens binnen de Fifa te doorbreken. Het is bijna een traditie binnen Fifa dat er op een bepaalde manier wordt geregeerd. Degene die nu komt moet wel een goed plan hebben om het dek van het schip helemaal schoon te schrobben", zegt David Endt. Maar wie deze klus aan kan blijft de vraag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen