Nieuws24 mrt '14 11:40

Winkels werken niet mee bij recyclen spaarlampen

Auteur: BNR Webredactie

Meer dan de helft van de Nederlandse warenhuizen weigert bij de aankoop van nieuwe spaarlampen de oude lampen terug te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond voor stichting Lightrec. Winkels zijn verplicht oude lampen voor recycling aan te nemen.

Het is teleurstellend, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond op BNR. "Vooral warenhuizen en kleine winkels weigeren oude spaarlampen aan te nemen. Het is een algemene tendens, maar ik moet wel zeggen dat er een verschil is te zien. Supermarkten doen het beter. De speciaalzaken lijken het ook goed te doen."

Schadelijk
Hoe schadelijk het is? "Er zit kwik in. Dus er komen kwikdampen vrij als ze stuk gaan. Dat is schadelijk voor de volksgezondheid. Daarom is het verplicht sinds 2005 om spaarlampen in te zamelen. Dat kan via een chemokar of via de winkel waar je ze koopt. Wij vinden dat het via de winkel moet. Dat is het makkelijkst voor de consument."

De Consumentenbond wil nu eerst uitzoeken bij welke winkels het probleem het grootst is. "We zoeken de publiciteit om te zorgen dat het beter gaat. We gaan ze erop aanspreken, maar het zijn de toezichthouder en het ministerie die er echt iets aan kunnen doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen