Nieuws2 jul '15 11:11

Kamp verwerpt exit Eneco uit Energieakkoord

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Henk Kamp van Economische Zaken verwerpt de beslissing van energiebedrijf Eneco om uit het Energieakkoord te stappen. Woensdag maakte het concern bekend niet meer mee te zullen werken aan de duurzaamheidsdoelstellingen.

Foto: ANP
Foto: ANP

In gesprek met politiek-verslaggever Laurens Boven zegt minister Kamp dat hij het een wonderlijke opstelling vindt.

 

"Dat is Energie Nederland en die houdt zich er gewoon aan. Net als de andere partijen", zegt minister Kamp.

Terugschroeven investeringen
Eneco maakte woensdag bekend geen geld meer te hebben om de benodigde investeringen in duurzame energieopwekking te doen. "We moeten onze investeringen de komende jaren noodgedwongen terugschroeven met 400 miljoen euro", aldus topman Jeroen de Haas. "Er is dus geen geld meer voor de bouw van windparken, biomassa-installaties en aanleg van warmteleidingen."

Splitsing
Het gebrek aan financiën komt door de verplichte splitsing van het commerciële deel en het deel dat het netwerk beheert bij Eneco. Alle Nederlandse energiebedrijven moeten zich van Kamp op die manier opdelen in aparte bedrijven. Eneco was tegen dat besluit in verzet gekomen, maar werd vorige week door de Hoge Raad in het ongelijk gesteld.

Einde akkoord
Marjan Minnesma, directeur van actie-organisatie Urgenda snapt de reactie van Eneco: "Het energieakkoord is gewoon een soort gentleman's agreement, er zit geen enkele stok achter de deur. Als een bedrijf gedwongen wordt om een deel van zichzelf te verkopen, kan ik begrijpen dat ze zeggen: we zetten andere dingen op losse schroeven."

 

Rigide
Volgens De Haas van Eneco zorgt Kamp met zijn rigide opstelling voor een onnodige verzwakking van Nederlandse energiebedrijven die daardoor niet kunnen concurreren met concerns uit andere landen die niet hoeven op te splitsen. "Bij de invoering van de wet was het de bedoeling dat andere landen zouden volgen, maar dat doen ze niet", zegt De Haas. Hij waarschuwt verder dat er bij Eneco meer dan 800 banen verloren kunnen gaan als Kamp voet bij stuk houdt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen