Nieuws24 apr '15 14:01Aangepast op 24 apr '15 15:56

PvdA-Europarlementariër Kati Piri: 'Grotere stappen nodig tegen mensensmokkel'

Auteur: Thijs Baas

De maatregelen die de EU neemt tegen de mensensmokkel via de Middellandse Zee zijn een stap in de goede richting. Maar ze gaan nog lang niet ver genoeg, zegt Kati Piri, europarlementariër voor de PvdA.

Foto: ANP
Foto: ANP

Piri had liever concrete actie gezien. "Allereerst het redden en bescherming bieden aan vluchtelingen; er zijn extra middelen uitgetrokken voor de grensbewakingsmissie Frontex. Op zich heel goed, maar het mandaat blijft vooral grenzen bewaken en daarmee migranten tegenhouden en niet in eerste instantie het redden van vluchtelingen."

 

Europa verhoogt de bijdrage aan het tegenhouden van Afrikaanse bootvluchtelingen naar 9 miljoen euro per maand, zo kwamen de Europese regeringsleiders gisterenavond overeen. Daarnaast wil Europa dat de boten waarmee mensensmokkelaars de vluchtelingen de Middellandse Zee overvaren, zo snel mogelijk vernietigen. Ook Mensenrechtenorganisaties noemen de uitkomst van de EU-top halfslachtig en teleurstellend.

Piri vindt de EU-focus op de Italiaanse kust achterhaald, nu verreweg de meeste ongelukken met vluchtelingenboten op de Middellandse Zee op volle zee gebeuren. "Helaas biedt de huidige oplossing daar geen soelaas voor. Het gaat om boten die sowieso al niet zeewaardig zijn, een van de oorzaken waarom heel veel mensen die tocht überhaupt niet overleven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen