Nieuws28 jan '14 17:36

Vertraagde uitbetaling toelagen brengt Weekers in het nauw

Auteur: Thijs Baas

De Tweede Kamer debatteert woensdag met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over de vertraging met het uitbetalen van huur-, zorg- en andere toeslagen. Alle fracties steunden dinsdag het verzoek van 50PLUS-leider Norbert Klein voor een ingelast debat hierover.

De oppositie heeft al eerder geëist dat Weekers er snel voor zorgt dat iedereen de toeslagen snel krijgt waar hij of zij recht op heeft. Weekers maakte dinsdag aan de Kamer duidelijk dat hij zijn beleid op hoofdlijnen wil handhaven. Hij onderstreept dat aanpassing haaks zou staan op het antifraudebeleid van het kabinet.

Oppositiepartijen GroenLinks, CDA, SP en D66 zijn niet tevreden met de brief die Weekers dinsdag stuurde. Voor de SP ligt nu de politieke vertrouwensvraag op tafel. Weekers kwam eerder zwaar in de politieke problemen door onder meer de Bulgarenfraude. Vorig jaar mei overleefde hij een motie van wantrouwen die de steun had van zeven oppositiepartijen.

Merkies
SP-Kamerlid Arnold Merkies pleit nog niet voor het aftreden van Weekers, maar hij verwijt de VVD-staatssecretaris wel een "lakse houding''. Weekers had volgens hem veel meer moeten doen om de huidige problemen te voorkomen. "Hij heeft weer dezelfde achteloze houding die hij steeds heeft. Hij zit er niet boven op en laat de dingen op z'n beloop.''

Volgens Jesse Klaver van GroenLinks leeft de VVD-bewindsman in een "papieren werkelijkheid''. Weekers wekt volgens hem de indruk dat hem geen blaam treft en alle schuld bij de aanvragers van toeslagen ligt.

Ook Eddy van Hijum (CDA) is niet tevreden. Niet alleen roept de brief "heel veel vragen'' bij hem op, hij vindt ook dat Weekers het probleem te veel ,,bagatelliseert'' en de schuld te veel legt bij mensen die een toeslag hebben aangevraagd. Van Hijum heeft ook de indruk dat de problemen te voorzien waren en dat Weekers er onvoldoende op heeft geanticipeerd.

Mensen zelf
D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt dat de brief op een aantal punten duidelijkheid schept. Koolmees wil wel duidelijkheid over uitspraken van de staatssecretaris in de media dat de schuld vooral bij de mensen zelf zou liggen. "Uit de brief blijkt dat dat maar bij een beperkt aantal het geval is.''

De vertraging met de toeslagen komt doordat de toeslagen voortaan maar op één bankrekening mogen worden gestort. Dat gebeurt om fraude tegen te gaan. De Belastingdienst moet de gegevens controleren. Veel mensen hebben nog niet gereageerd of niet de juiste gegevens verstrekt, waardoor de uitbetalingen niet kan plaatsvinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen