Nieuws17 nov '14 18:54

Draghi helpt beurzen Europa omhoog

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen zijn met winst gesloten, na een groot deel van de dag in het rood te hebben gestaan vanwege het tegenvallende nieuws over de recessie in Japan.

De handel kreeg in de middag steun van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij liet weten dat de ECB ook staatsleningen kan gaan opkopen en dat werd positief ontvangen door beleggers.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent hoger op 414,07 punten. De MidKap klom 1 procent tot 614,42 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,6 procent.

Draghi zei in het Europees Parlement dat de ECB klaarstaat om ook staatsleningen op te kopen, mocht de economische situatie verder verslechteren en de huidige maatregelen onvoldoende blijken. Vooralsnog is de ECB bezig door onderpand gedekte obligaties op te kopen bij banken, later gevolgd door herverpakte leningen.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de economie in het derde kwartaal met 1,6 procent is gekrompen in vergelijking met een jaar eerder. 's Werelds derde economie zit daarmee officieel weer in een recessie. De beurs in Tokio zakte op het nieuws 3 procent.

In de AEX was Fugro de grootste daler met een min van 6 procent. De bodemonderzoeker steeg vrijdag nog bijna 21 procent zonder duidelijke reden. Sterkste stijger was KPN met een winst van 1,8 procent, gevolgd door Boskalis (plus 1,7 procent) en ArcelorMittal (plus 1,4 procent).

In de MidKap liet Imtech zonder duidelijke aanleiding een koerssprong zien van 17,7 procent.

In Londen daalde Reckitt Benckiser licht. De producent van onder meer pijnstillers, luchtverfrissers en condooms brengt zijn farmaceutische divisie binnenkort naar de Londense beurs.

Hennes & Mauritz (H&M) steeg in Stockholm 2,5 procent na beter dan verwachte verkopen van de modeketen. Merck klom in Frankfurt 3,2 procent. De Amerikaanse farmaceut Pfizer gaat samen met zijn Duitse branchegenoot medicijnen tegen kanker ontwikkelen.

De euro was 1,2457 dollar waard, tegen 1,2488 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 75,21 dollar. Brent zakte 1,1 procent tot 78,55 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen