Nieuws8 okt '14 14:27

Minder productief door ongezond voedsel

Auteur: BNR Webredactie

Hogere prijzen voor ongezond voedsel. Dat wilt de NS-top voor zijn werknemers. Met het invoeren van deze vettaks wil de NS bevorderen dat zijn werknemers gezonder gaan eten.

Als werkgever kan je de werknemers niet verplichten gezond te eten. Je kan alleen zeggen dat er niet onder werktijd gegeten mag worden. Maar in de pauze heeft dat weinig zin, want dat valt onder vrije tijd. En volgens BNR-verslaggever Elke van Boxmeer is het veranderen van de CAO ook niet zo makkelijk. “De vakbonden willen eerst dat je de Arbo op orde hebt, maar dan nog heb je als werkgever geen invloed op de privézaken van je werknemers.”

Toch zou het invoeren van gezond voedsel een grote vooruitgang in productiviteit kunnen betekenen op de werkvloer. “Welk tussendoortje je pakt is zeer bepalend voor de je energie de rest van de dag”, dat zegt Katrien Beersen van Enerjoy. “Als je een Snickers neemt, dan piekt je suikergehalte, waardoor je vervolgens in een dipje komt. Hierdoor gaat de productiviteit snel omlaag.” Ook na het eten van een vette lunch raken mensen vaak in een after luch-dip.


Natuurlijk zijn er genoeg bedrijven die wel rekening houden met het eetpatroon van hun werknemers. Google heeft al verschillende dingen geprobeerd om werknemers gezonder te laten eten. “Eerst gaven ze de werknemers vooral veel gratis voedsel, maar toen werden ze beschuldigd van ‘feeden’. Nu bieden ze vooral gezond voedsel aan, zoals tarwegras shots”, zegt Elke van Boxmeer.

Google geeft bedrijven ook tips over hoe ze met voedsel om kunnen gaan. Zo liggen de M&M's in de kantine van het zoekmachinebedrijf in een hoog rek, zodat de klant meer moeite moet doen om het te krijgen. Binnen een week verkocht de kantine 9 procent minder M&M’s. Verder hebben kleinere borden en kleurlabels ook een positief effect.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen