Nanotechnologie in plaats van chemotherapie
Er is een nieuwe manier gevonden om te kijken of kanker zich uitzaait in een lichaam. Door het gebruik van nanodeeltjes wordt het veel makkelijker om de oorsprong van de ziekte terug te vinden.
Martijn Visscher promoveert vandaag met dit onderzoek aan de Universiteit Twente en legt uit hoe het precies in zijn werk gaat. "Nu worden er nog radioactieve deeltjes geïnjecteerd in het lichaam om te onderzoeken of en waar er kankercellen zitten. Wij hebben een techniek gevonden waarbij magnetische nanodeeltjes worden gebruikt."
Bij het zoeken naar onrustige cellen gaat het vooral om de poortwachter lymfeklier. "Deze is verbonden met de tumor", vertelt Visscher. "In de klier worden rondom de tumor de deeltjes geïnjecteerd en deze verspreiden zich dan op dezelfde manier als een uitzaaiing zou doen. De deeltjes kunnen vervolgens worden verwijderd voor onderzoek."
Wereldwijd
De techniek is nog nieuw, maar zou al snel kunnen worden toegepast. "We zijn nu zover dat de magnetische nanodeeltjes diep in het lichaam te detecteren zijn en dat het lichte magnetische veld van het lichaam daar niet bij stoort. Nu moet de sensor die hiervoor gebruikt wordt zo gemaakt worden dat hij aan de chirurg kan worden gegeven. De kosten zijn hierbij afhankelijk van hoeveel de nieuwe techniek gebruikt gaat worden."
Wanneer het zover is, kunnen heel veel landen gebruikmaken van de magnetische nanodeeltjes. "Nu is het nog zo dat kankerbehandeling in sommige landen moeilijk is door het ontbreken van reactoren om de radioactieve deeltjes te leveren. Nanodeeltjes kunnen makkelijk vervoerd worden, zijn stabiel en gaan lang mee. Zo kan de rest van de wereld ook makkelijk gebruikmaken van de nieuwe methode."