Nieuws10 sep '15 16:43

NVJ deponeert protestbrief bij Turkse ambassade

Auteur: Judith Laanen

De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft vanmiddag als protestactie tegen de situatie van journaliste Frederike Geerdink een brief bij de Turkse ambassade in Den Haag in de brievenbus gestopt.

De vereniging maakt zich zorgen over de situatie van Geerdink. De journaliste, die onder andere voor BNR werkt als correspondent, moest gisteren Turkije verplicht verlaten omdat ze zich op verboden gebied zou hebben begeven. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, zegt dat de persvrijheid in Turkije "echt een grote zorg" is.

De brief is geschreven namens 600.000 journalisten wereldwijd (de Nederlandse, Europese en internationale federatie van journalisten) en pleit voor het ongedaan maken van de uitzetting van Geerdink.

 

In de brief staat ook dat het uitzetten van Geerdink in strijd is met internationale wetgeving en verdragen, zoals het (journalistieke) recht op vrijheid van meningsuiting. Bruning: "Ons eerste pleidooi was: Frederike moet vrij. Het volgende bericht was dat ze werd uitgezet, terwijl ze er al tien jaar woont en haar hele leven daar heeft."

Politiek moet actie ondernemen
De zorgelijke werkontwikkelingen van journalisten in Turkije speelden al langer, nu slaan de problemen ook over naar internationale journalisten zoals Geerdink en medewerkers van Vice, zegt Bruning. "Je kunt niet én een goede verhouding met turkije hebben én tegelijk accepteren dat dat land onafhankelijke journalistiek onmogelijk maakt. Dat is wat er nu gebeurt. En dat is heel ernstig."

De NVJ heeft vanaf begin af aan met minister Koenders van Buitenlandse Zaken contact gehad. "We waren natuurlijk ook blij dat de minister in de kamer werd geroepen over deze kwestie." Bruning hoopt dat met de actie dat ook de politiek ziet dat er meer actie ondernomen moet worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen