Nieuws10 sep '14 13:43

Tbs'ers minder lang in behandeling

Auteur: BNR Webredactie

De duur van de behandeling van tbs'ers is gedaald van gemiddeld 10 naar 8,4 jaar. Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) bekend tijdens een overleg over het tbs-stelsel.

De daling is volgens hem positief, ook omdat het ervoor kan zorgen dat minder verdachten een medisch onderzoek weigeren. Zij proberen daarmee een tbs-maatregel te voorkomen.

Tbs kan worden opgelegd aan verdachten die ten tijde van het delict een geestesstoornis hebben. Een rechter kan de maatregel telkens verlengen als hij vindt dat de tbs'er nog niet klaar is voor een terugkeer in de maatschappij.

De VVD wil dat rechters de tbs-maatregel kunnen opleggen zonder dat er medisch onderzoek is verricht. Maar volgens Teeven kan dat wettelijk al, maar gebeurt dat heel weinig. De rechter kan tbs opleggen als hij zelf overtuigd is geraakt van zo'n stoornis, bijvoorbeeld tijdens de behandeling van de strafzaak. De VVD wil dat rechters dit dan sneller en makkelijker kunnen doen. Teeven is daar positief over en gaat dit bekijken.

Teeven wees er verder op dat de kans dat tbs'ers na hun vrijlating opnieuw de fout ingaan, kleiner is dan bij gedetineerden die in de cel hebben gezeten.

Gerelateerde artikelen