Nieuws7 jan '15 15:15

PvdA voor overplaatsen TBS'er naar Nederland

Auteur: Karlijn Meinders

België heeft een formeel verzoek ingediend om de tot levenslang veroordeelde gevangene Frank van den Bleeken in een Nederlandse tbs-kliniek op te nemen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte eerder vandaag melding van het verzoek. Van den Bleeken kreeg na jaren van procederen te horen dat hij toch geen euthanasie mag plegen. Zijn arts haakte op het laatste moment af. België verzoekt nu om hem alsnog in een Nederlandse tbs-kliniek te laten behandelen.

Marith Rebel, Tweede Kamerlid voor de PvdA, denkt dat er serieus naar het verzoek gekeken moet worden. "Mijn partij is voor. Als dit voor de veroordeelde een alternatief kan zijn voor euthanasie, dan moet Teeven dit serieus bekijken."

Ook de VVD en oppositiepartij CDA willen dat Teeven gehoor geeft aan het verzoek van de Belgen. Maar ze verbinden daar ook strikte voorwaarden aan. Van den Bleeken kan alleen in een tbs-kliniek worden geplaatst als hij geen enkele vorm van resocialisatie krijgt, stellen de partijen. Proefverlof moet hem worden verboden.

Resocialisatie
In Nederland zijn meer mogelijkheden om tbs'ers te behandelen. "We hebben hier een beleid dat gericht is op een humane tenuitvoerlegging", vertelt Rebel, "waarin een veroordeelde behandeling krijgt en gekeken wordt of resocialisatie mogelijk is. Natuurlijk wordt bij elk geval apart bekeken of dat überhaupt mogelijk is. Het moet niet een alternatief bij voorbaat zijn."

Rebel heeft gisteren al contact gehad met Teeven. De staatssecretaris wilde polsen of hij op steun kan rekenen als hij de Belgische moordenaar in een Nederlandse kliniek laat opnemen. Als besloten wordt op het verzoek in te gaan, moet het verdrag met België worden aangepast.

In oktober vorig jaar liet Teeven juist weten niet van plan te zijn om zedendelinquenten, geweldplegers en geïnterneerden (tbs'ers) over te nemen van België. Hij deed deze uitspraak naar aanleiding van een eerder verzoek van Van den Bleeken. Ook toen was de PvdA voor overplaatsing.

Uitgestelde doodstraf
Gister stelde de PvdA ook al voor om mensen met een levenslange celstraf uiteindelijk zicht te bieden op een vrijlating. "Het gaat om humaniteit", zei PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt. "Iemand een leven lang perspectiefloos opsluiten, vind ik nog wel erger dan de doodstraf. Dat is een uitgestelde doodstraf." Het plan kreeg vooralsnog weinig politieke bijval. Alleen de SP ziet eventueel mogelijkheden, maar heeft laten weten het plan nu nog te vaag te vinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen