Verlofrecht weg: frustratie bij tbs’ers
De sluiting van tbs-klinieken zorgt voor veel frustratie en soms agressie bij tbs'ers. Bij hun overplaatsing naar een nieuwe kliniek vervallen hun opgebouwde rechten op verlof.
Volgens advocaat Job Knoester, tevens lid van de Taskforce tbs, is dit voor overgeplaatste tbs’ers een enorme tegenslag. “Mensen hebben bepaalde vrijheden; die hebben ze verdiend, vaak na een jarenlange behandeling te hebben ondergaan. Dan heeft men echt een behoefte aan perspectief.”
Bovendien, zegt hij, zijn er beloftes gedaan. “Bij deze mensen gaat het er nu juist om dat wij hen willen leren betrouwbaar te zijn. Dat is waarom justitie hen in een kliniek plaatst. Als dan juist justitie onbetrouwbaar blijkt te zijn in de beloftes, ja, dan kun je het uittellen.”
Gijzeling
In Roermond dient vandaag een strafzaak tegen een cliënt van Knoester. Deze
overgeplaatste tbs’er gijzelde uit frustratie een therapeut.
Deze patiënt, vertelt de advocaat, had een verlofregeling, die op het punt stond te worden uitgebreid. “Hij was dus bezig met resocialiseren, maar door de sluiting van de kliniek moest hij worden overgeplaatst naar een andere kliniek, de Rooyse Wissel in Venray. Daar kreeg hij geen verlof. En dat duurde maar en duurde maar. Uiteindelijk, na ruim zes maanden, liepen de frustraties zo hoog op, dat hij inderdaad tot die gijzeling is overgegaan.”
Daarmee valt een gijzeling niet goed te praten, erkent hij, “maar de frustraties zijn wel ergens vandaan gekomen”.
Grote aantallen
Zijn cliënt is bepaald niet de
enige die zijn verlofrecht ineens kwijt is geraakt, zegt Knoester. “De Oldenkotte-kliniek is dichtgegaan, in Utrecht is een
kliniek dichtgegaan, in de achterliggende periode is kliniek Veldzicht in
Overijssel tbs’ers aan het overplaatsen, onder andere naar de Mesdag-kliniek.
Het gaat om grote aantallen personen.”