Nieuws13 okt '15 14:53Aangepast op 18 okt '16 17:12

'Mega-overname AB Inbev biedt kansen voor kleinere brouwers'

Auteur: Judith Laanen

Vanochtend werden bierbrouwers AB Inbev concurrent SABMiller het eens over een fusie. De mega-overname biedt kansen voor kleinere brouwers, ziet voormalig Heineken-topman Philip de Ridder.

Op de Nederlandse markt worden de grote concerns steeds meer centraal aangestuurd, zegt De Ridder, decentraal neemt de vrijheid af. "Dit zijn twee spelers die bij elkaar 80 procent van de markt hebben en centraal worden aangestuurd. Dan nemen de kansen voor kleine brouwers alleen maar toe."

 

De afgelopen vijftien jaar is er volgens De Ridder veel discussie geweest over afname-overeenkomsten met horeca-ondernemers. Dankzij de overname kunnen andere spelers kunnen nu ook deals sluiten met cafés en restaurants, zegt De Ridder. "Wij zijn een warme voorstander van meer vrijheid voor horeca-ondernemers. De strijd aan de tap moet gaan om merkkracht en service en niet om contracten."

Biermerken kunnen verdwijnen
Volgens De Ridder willen AB Inbev en SABMiller zich focussen op de belangrijkste merken in hun portfolio: Grolsch (de grootste), dan Hertog Jan, daarna Jupiler. Daar hoort Dommelsch vooralsnog bij, maar De Ridder verwacht dat dit biermerk afgestoten zal worden. "Dommelsch kreeg de laatste paar jaar al minder aandacht."

De Ridder verwacht positieve ontwikkelingen op de biermarkt dankzij de overname. Voor de consument betekent dat hij meer keuze krijgt. Ook de markt voor het speciaalbier gaat groeien, denkt De Ridder. "Dat komt mede door de vergrijzing. Ouderen willen meer smaak en drinken minder. Het bierlandschap wordt diverser, dat is alleen maar goed."

Overname
AB Inbev en SABMiller zijn het vanmorgen eens geworden over een overnamebod van 44 pond per aandeel. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op omgerekend ruim 95 miljard euro. AB Inbev, de Belgisch-Braziliaanse brouwer van onder meer Stella Artois, Leffe en Hoegaarden, heeft tot 28 oktober de tijd om een formeel bod uit te brengen. Als de overname toch nog afketst, bijvoorbeeld omdat toezichthouders niet akkoord gaan, betaalt het bedrijf een afkoopsom van 3 miljard dollar aan SABMiller.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen