Artur Mas voor de rechter vanwege referendum
De Catalaanse regiopresident Artur Mas moet zich voor de rechter verantwoorden voor het onafhankelijkheids-referendum van vorig jaar. Het Openbaar Ministerie verwijt hem ambtsmisbruik. De Catalaanse regering noemt het een politiek proces.
Spanje-correspondet Lex Rietman vindt het ook meer op een politiek proces lijken. "Daar zijn verschillende argumenten voor. Zo vond het Openbaar Ministerie in Barcelona het referendum in eerste instantie geen misdrijf. Onder druk van de Spaanse regering en de top van het OM in Madrid maakten ze een draai van 180 graden."
Rietman vervolgt: "Bovendien was het de Spaanse regering die het hof aanzette tot een verbod op die volksraadpleging en gaat het om een politiek probleem, want een grote meerderheid van de Catalanen en het parlement in Catalonië willen kunnen beslissen over de band met Spanje."
Straf
De rechters hebben destijds het referendum verboden. Mas heeft daar niet naar geluisterd en kan daarom veroordeeld worden als ongehoorzaamheid wordt bewezen. Rietman: "Daar staat een flinke straf op. Hij kan tot tien jaar een ambtsverbod krijgen, en tot zes jaar celstraf."
Maar ongehoorzaamheid is niet eenvoudig te bewijzen. Daarvoor moet er sprake zijn van een expliciet verbod aan een bepaald persoon. "Dat is niet het geval. Toen het alternatieve referendum werd verboden vroeg de Catalaanse regering wat zij specifiek niet mochten doen. Daar is nooit een antwoord op gekomen van het grondwettelijke hof", zegt Rietman.
Steun
Honderden mensen demonstreerden eergisteren voor de rechtbank in Barcelona toen twee ministers voor moesten komen. "Vandaag zal de opkomst nog groter zijn. 400 burgemeesters komen hun steun betuigen, dat is meer dan de helft van de Catalaanse gemeentes. Bijna alle politieke partijen uit het Catalaanse parlement hebben ook hun support uitgesproken. En tot slot zullen ook de burgers vandaag massaal hun steun komen betuigen", meent Rietman.