Nieuws23 okt '15 08:28

Moord door ex-TBS'er Udo D. kon voorkomen worden

Auteur: Karlijn Meinders

Volgens een bericht van het AD, op basis van eigen onderzoek, wel. De instanties waar Udo. D onder behandeling stond, zouden inschattingsfouten hebben gemaakt.

Bert Staring, strafrecht-advocaat gespecialiseerd in TBS-zaken, vindt het moeilijk om antwoord te geven op de vraag wie er gelijk heeft. "Maar ik interpreteer de informatie uit de kranten zo dat deze man gewoon nog een TBS-titel had en dat was een machtiging van een jaar. Dan werkt het zo dat je vier soorten verlof hebt: begeleid-, onbegeleid-, transmuraal- en proefverlof. Bij Udo D. interpreteer ik het zo dat hij transmuraalverlof had, dat hij in een GGZ-instelling in Leeuwarden zat, dat het daar niet goed ding, hij terug is gegaan naar de Van Mesdagkliniek, gestabiliseerd is en weer verlof heeft gekregen."

Toetsing
Elke verlofaanvraag wordt onafhankelijk getoetst door het Adviescollege verloftoetsing, vervolgt Staring. "Die adviseert de minister van Justitie en Veiligheid of zo'n verlof moet worden afgegeven. Dat gaat niet over één nacht ijs. Of de TBS-kliniek hierin onzorgvuldig is geweest, kan ik met de informatie die er is nog niet zeggen. Wat ik wel weet is dat daar professionals keihard werken en elke dag proberen te zorgen voor de beste behandeling en risicotaxatie."

Bezuinigingen
De TBS-maatregel staat al jaren onder druk en is aan kritiek onderhevig, zegt Staring. "Maar ik ben ervan overtuigd dat het wel degelijk een goede maatregel is. Ik zou niet weten hoe je anders met dit type mens om zou moeten gaan. Maar het is evident dat als je bezuinigt op dit soort maatregelen, het zijn weerslag heeft op de kwaliteit. Bezuinigingen doen de TBS geen goed."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen