Geen Nederlandse ambassade meer in Jemen
In navolging van de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk sluit Nederland nu ook de ambassade in Jemen. De situatie in het land is te onveilig, zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Ook hulporganisatie ZOA lijdt onder deze onveiligheid.
Al het ambassadepersoneel is inmiddels het land uit. De Verenigde Staten sloot de ambassade enkele dagen terug, maar waarom Nederland langer gewacht heeft, wil het ministerie niets zeggen. Wel meldt het ministerie dat er geen concrete bedreigingen richting de ambassade zelf zouden zijn.
"Aanhoudende politieke spanningen en het risico van opnieuw oplaaiend geweld hebben mij tot het besluit gebracht de ambassade in Sanaa tijdelijk te sluiten. Ik betreur deze stap nu te moeten zetten", schrijft minister Koenders.
Hulporganisatie afgeslankt verder
De Nederlandse hulporganisatie ZOA heeft een kantoor in de hoofdstad Sanaa. Volgens medewerker John Buijs was het vandaag een rustige dag. "Maar gisteren waren er diverse grote demonstraties in de stad." Dat hoorde hij van het lokale personeel van ZOA.
Deze lokale inwoners voelen zich relatief veilig. "Ze kunnen vrij bewegen tussen kantoor en thuis, maar het is wel goed opletten waar je je begeeft, in verband met de demonstraties."
Alle buitenlanders van de organisatie zijn teruggetrokken, waardoor opereren in het land lastig is. "Maar op het platteland is het rustiger. Daar kunnen we wel werken. Dus op een lagere schaal gaan de activiteiten wel door."
Hij weet niet of de buitenlandse medewerkers snel terug kunnen. "Dat hopen we natuurlijk wel, maar veel zal afhangen van de vredesbesprekingen die op dit moment plaatsvinden. De grote vraag is of de hele veiligheidssituatie in het land nu voor- of achteruit gaat. Door de jaren heen is de situatie achteruit gegaan."
Achtergrond
In Jemen is het al tijden erg onrustig nadat Houthi-rebellen de macht overnamen. President Al-Hadi en zijn regering traden af en het parlement is door de Houthi's naar huis gestuurd. Naar schatting zijn er nog rond de 25 Nederlanders in Jemen. Dat zijn de mensen die eerder geen gehoor hebben gegeven aan een oproep om Jemen te verlaten.