Nieuws20 jul '15 11:32Aangepast op 20 jul '15 14:22

'Minimumtarieven voor zzp'ers in strijd met ondernemerschap'

Auteurs: Remco Tomesen en BNR Webredactie

Werkgevers en vakbonden hebben de minimumtarieven voor zzp-architecten vastgelegd in een nieuwe CAO. Dit is de eerste branche met zulke afspraken. ZZP Nederland vindt het een slechte ontwikkeling.

'Minimumtarieven voor zzp'ers in strijd met ondernemerschap'
'Minimumtarieven voor zzp'ers in strijd met ondernemerschap'

"Wij zijn tegen deze afspraken, omdat een CAO bestemd is voor werknemers", reageert Maarten Post van ZZP Nederland. Ook vindt hij het slecht dat zzp'ers niet betrokken waren bij de onderhandelingen. "Bij de vergaderingen waren geen vertegenwoordigers van zzp'ers. De afspraken zijn dus niet mét, maar óver zzp'ers gemaakt."

Is een minimumtarief desondanks toch niet een goede ontwikkeling? Er is door de crisis van de afgelopen jaren nog steeds veel werkloosheid onder architecten en tarieven voor zzp'ers staan onder druk. Post: "Minimumtarieven hebben meestal de neiging om standaardtarieven te worden. En bovendien heeft zo'n tarief niets meer met de vrije markt te maken. Het is in strijd met het vrije ondernemerschap."

Pseudo-werknemers
Vaste contracten worden minder vast en flexibele arbeid wordt steeds minder flexibel. Zijn de minimumtarieven niet gewoon een uitvloeisel van deze trend? Post: "Wij zullen ons in ieder geval verzetten tegen deze ontwikkeling. Wij vinden dat je als zelfstandig ondernemer niet onder CAO-afspraken moet vallen. En als zzp'ers dit zélf prettig vinden, dan moeten ze zich afvragen of ze wel echt ondernemer willen zijn. Zzp'ers moeten geen pseudo-werknemers worden."

Vorige eeuw
PvdA-kamerlid Mei Li Vos ziet de zzp'er niet meer als een pure ondernemer: "Je leeft in de vorige eeuw als je denkt dat alle zzp'ers nog ondernemers zijn, zoals ze vroeger waren." Er is volgens haar steeds minder een strikte scheiding tussen werknemers en zzp'ers. Het minimumtarief voor zzp-architecten, vindt Vos dan ook een goed initiatief. "In die sector is het een race to the bottom." Vasthouden aan alle aspecten van de vrije markt is voor die sector verstorend, vindt ze.
 

Ook in andere sectoren, zoals de bouw en cultuursector, zou een minimutarief goed zijn, meent Li Vos. "Dat geldt eigenlijk voor alle branches waar een klein aantal opdrachtgevers de prijs bepaalt."

Onverstandig
VVD-kamerlid Anne Mulder vindt een minimumtarief 'zeer onverstandig'. "Ik denk dat mededingingsorganistie ACM dit afkeurt."

"Als je, zoals de PvdA en de vakbonden, wil dat er meer vaste contracten komen dan doe je dat niet door zzp'ers uit de markt te prijzen met een tarief dat anderhalf keer hoger is dan dat van een werknemer in vaste dienst." Nee, dat doe je volgens hem door contracten voor onbepaalde tijd minder vast te maken. "Nu nemen ondernemers bijna niemand meer in vaste dienst, omdat ze enorme financiële risico's lopen als  iemand ziek of arbeidsongeschikt wordt. Dat is het echte probleem."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen