Nieuws30 sep '15 14:43

'Water kan een veel grotere innovatiemotor voor Nederland worden'

Auteur: Bas van Setten

Een pot van 35 miljard euro moet Nederland de komende jaren veilig maken voor water. Maar terwijl er al volop plannen worden gemaakt, gaat er te veel geld op aan de kosten voor vergunningen, lange procedures en bureaucratie.

ANP
ANP

Dat moet anders, zegt Peter van Rooy, directeur van innovatieplatform Nederland Boven Water. "Tien procent van die 35 miljard euro is wellicht nodig voor al het papierwerk, maar meer mag het echt niet zijn. Als we doorgaan zoals we nu bezig zijn denk ik dat het zomaar 50 procent zou kunnen worden."

Met die 35 miljard euro is het mogelijk om 400 tot 500 innovaties uit te rollen over Nederland, mits het goed besteed wordt.

 

Samenspraak
Dat moet volgens Van Rooy wel in samenspraak met de samenleving. "Als overheid heb je de plicht om de verwachting van wat het water gaat doen te delen. Dat moet je neerleggen bij mensen die in een risicogebied wonen, en zeggen: 'Kunt u samen met ons iets bedenken, wij staan klaar met alle kennis en kunde'."

"Betrek daarnaast ook het bedrijfsleven erbij. Dat zou namelijk ook nog eens goed zijn voor de export. Dit is een totaal andere aanpak dan wanneer je als overheid in je torentje iets bedenkt, en het plan er vervolgens doorheen drukt", zegt Van Rooy.

 

Wereldwijd
Veel mensen denken dat Nederland een grote naam heeft op het gebied van water. Dat klopt ook als het gaat om conceptuele kennis. Maar op wereldschaal gaat zo'n 800 miljard euro per jaar om in water. Het aandeel van Nederland daarin is minder dan één procent. Dat betekent dat andere landen veel handiger zijn in het binnenhalen van grote orders.

"Wij zijn goed in het laten zien wat er allemaal mogelijk is, maar we zouden een veel grotere slag kunnen slaan. De kennis van Nederland staat misschien wel voor een derde van de wereldkennis, maar als je minder dan één procent van die omzet binnenhaalt moet je toch even achter je oren krabben", meent Van Rooy.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen