Nieuws9 mrt '15 14:40Aangepast op 9 mrt '15 15:22

BNR Uitgezocht | De wolf: weren of verwelkomen?

Auteur: Didi Levison

Voor het eerst in anderhalve eeuw is er weer een wolf gesignaleerd in ons land. Afgelopen weekend is het dier in Drenthe gespot en vanochtend is hij in de provincie Groningen gezien. Biologen zijn verheugd, boeren vrezen voor hun vee. Moeten we blij zijn met de komst van de wolf of kunnen we hem beter wegjagen? BNR zocht het uit.

De wolf kiest de 'zwakke' dieren in het ecosysteem als prooi. Hij eet vooral herten, reeën en af en toe pakt hij een schaapje mee. En dat is nodig, volgens bioloog Roel Korbee van Staatsbosbeheer: "Op dit moment worden behoorlijk wat reeën afgeschoten omdat er te veel van zijn."

Nieuwe natuur
Ook jagen wolven de prooidieren op, waardoor zij niet op één plek blijven grazen. Zo komt er in bepaalde bosgebieden weer ruimte voor verjonging van de natuur. Dit gebeurt bijvoorbeeld al in Yellowstone National Park in de VS, waar de komst van de wolf voor nieuwe bomen en zelfs verandering van rivieren heeft gezorgd.

Wat de wolf precies komt doen in Nederland is onduidelijk. De wolf heeft ook in Duitsland voor veel discussie gezorgd. Het dier zou 'niet sporen' en zich atypisch gedragen voor zijn soort. Het kan zijn dat hij is afgestoten door zijn roedel of dat hij driftig op zoek is naar een vrouwtje.

Vrouwtjeswolf
Om het roofdier hier te houden moeten we er dus eigenlijk een vrouwtje bij plaatsen, beredeneert BNR's Elke Boxmeer. Het antwoord van Roel Korbee: "Absoluut niet. Dat zijn processen die van nature moeten gaan". Biologen verwachten wel dat er de komende jaren meer wolven de grens van Duitsland naar Nederland gaan oversteken. Misschien krijgt de wolf dan toch zijn vrouwtje, en wellicht een nieuwe roedel.

 
Heb jij het dier al gespot? Of woon je in de omgeving waar hij op dit moment rond dwaalt? Praat mee via Facebook of Twitter

BNR Uitgezocht | Luister iedere werkdag om 12.35 uur naar Uitgezocht in BLT.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen