Nieuws18 aug '15 06:49

Zorginstellingen steeds vaker doelwit hackers

Auteur: Karlijn Meinders

Dat bevestigen beveiligingsbedrijven en een verzekeraar aan BNR. Hackers zouden het gemunt hebben op de zorg, omdat daar de neiging tot het betalen van het gevraagde bedrag groter is.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van alle hacks vindt zo'n 30 procent plaats bij een zorginstelling. Hackers komen niet zomaar bij de zorg terecht, vertelt Daniel Jacobs van verzekeraar Ace. "Zorginstellingen hebben per definitie gevoelige informatie en ten tweede: ze zijn voor heel wat behandelingen volledig afhankelijk van hun IT. Zonder IT ligt eigenlijk een ziekenhuis stil."

Enorme bedragen
Volgens Jacobs kunnen de gevraagde bedragen flink oplopen:

Ransomware
Erik Remmelzwaal, directeur van DearBytes, vertelt hoe zo'n hack in zijn werk gaat. "Je ziet in moderne computernetwerken van ziekenhuizen dat alles met elkaar in verbinding staat. Wat ransomware doet, die raakt misschien één computer, maar gaat vanuit daar op zoek naar alle bestanden die het kan vinden en zal die proberen te versleutelen. Ook apparatuur kan hierdoor geraakt worden, als het in verbinding staat met het netwerk. Dit heeft er al voor gezorgd dat processen in sommige ziekenhuizen hebben stilgelegen, met de nodige consequenties."

Kennis
Volgens Remmelzwaal zou een betere kennis van de gevaren al veel kunnen uitmaken. "Het is super belangrijk dat medewerkers leren wat de bedreigingen zijn op internet. En als het misgaat, laat dan aan iedereen weten wat er fout is gegaan, zodat zij daar in het vervolg op kunnen letten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen