Nieuws7 okt '15 09:49

VVD: 'Geen asielzoekers in sociale huurwoningen'

Auteur: Bas van Setten

Geen enkele asielzoeker met een verblijfsstatus moet nog een sociale huurwoning krijgen. Dat wil de VVD. In plaats daarvan moeten ze een tijdelijk onderkomen krijgen in leegstaande kantoren, kazernes of containers.

ANP
ANP

Op dit moment zitten 14.000 mensen in asielzoekerscentra te wachten op een reguliere huurwoning. "Ik kan niet meer aan een politieman of onderwijzer, die op de wachtlijst voor zo’n zelfde woning staan, uitleggen dat zij nog langer moeten wachten", zegt VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

 

Grote aantallen
Deze maatregel heeft volgens Van der Linde alles te maken met de toenemende aantallen statushouders, het is geen principiële kwestie. "Nu zijn het er 14.000, maar we weten dat er nog tienduizenden bijkomen. Daarom moeten we de statushouders volledig scheiden van het systeem van sociale huisvesting."

Locaties
Minister Stef Blok (Wonen) heeft al een brief naar de Kamer gestuurd over alternatieve woningen. Van der Linde: "Het is goed mogelijk om genoeg locaties te vinden. Al hangt dit natuurlijk ook samen met het aantal asielzoekers die een verblijfsstatus krijgt. Daarnaast geldt voor noodwoningen een bouwbesluit. Dit houdt in dat het allemaal veilig en netjes moet zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen