Nieuws27 mei '15 17:07

'IS begonnen met verwoesten Palmyra-ruïnes'

Auteur: BNR Webredactie

Strijders van IS zijn in de ruïnes van het Romeinse Palmyra begonnen met verwoestingen. Dat zegt Talal Barazi, gouverneur van de Syrische provincie Homs.

Archiefbeeld Palmyra. EPA
Archiefbeeld Palmyra. EPA

Volgens de gouverneur zijn er onbevestigde berichten dat er ook beelden in de tempel van Baäl-Shamin zijn verwoest.

Homs ligt 140 kilometer ten westen van Tadmur waar de imposante ruïnes van Palmyra naast liggen. De extremisten van IS namen een week geleden Tadmur en de ruïnes in. Eerder verwoestte de aanhang van IS cultureel erfgoed in Irak. De IS verkoopt zou ook kunstschatten verkopen op de zwarte markt. Gebedshuizen van andere godsdiensten inclusief van de sjiitische moslims vormen ook het doelwit van de slopers van IS.

Al-Assad
President Bashar al-Assad hoopt dat het sloopwerk van IS hem meer internationale steun oplevert in de strijd tegen tegenstanders.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldde woensdag executies in Palmyra. Volgens de SOHR heeft IS mensen opgeroepen naar een Romeins amfitheater te komen. Daar zijn vervolgens woensdag twintig mensen geëxecuteerd, volgens IS allemaal aanhangers van Assad. Volgens de SOHR zijn er sinds de inname van Tadmur al zeker tweehonderd mensen geëxecuteerd en zeshonderd gevangengezet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen