Nieuws13 dec '13 07:42Aangepast op 13 dec '13 09:43

'Weg met de wegwerp ov-chipkaart'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Openbaar vervoerbedrijven moeten stoppen met het leveren van eenmalige wegwerp ov-chipkaarten. Of ze moeten ervoor zorgen dat de kaartjes na de reis weer worden ingeleverd voor hergebruik. Dat zeggen D66 en GroenLinks tegen BNR Nieuwsradio.

De zogeheten wegwerp ov-chipkaart is gemaakt van papier en bevat een metalen chip met een koperen antenne. Weggooien is niet alleen slecht voor het milieu maar ook zonde, zegt René Kleijn is Industrieel Ecoloog aan de Universiteit Leiden. "Het is een chip waar allerlei materialen in zitten. Als we een gesloten kringloop voor materialen willen, is het handig om die dingen weer te recyclen."

Ook D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt het weggooien van de papieren ov-chipkaarten zonde. "We verliezen eigenlijk veel materialen die we met veel moeite hebben verkregen. Laten we gewoon proberen die materialen her te gebruiken.”

Op dit moment wordt de wegwerp ov-chipkaart al gebruikt door het GVB in Amsterdam de RET in Rotterdam. Maar ook de NS is van plan de wegwerp ov-chipkaart het komende jaar in te zetten als vervanger van het papieren kaartje.

Inzamelen
Volgens Kleijn zou het goed zijn als er één systeem komt waar de kaarten apart kunnen worden ingezameld. "En die apart ingezamelde stromen zijn veel makkelijker te recyclen dan bijvoorbeeld als het in huisvuil of in het normale stedelijk afval terecht komt."

Ook Van Veldhoven zou graag een recyclesysteem zien. "Ik denk dat we moeten zorgen voor een papier-hier-attractie, zoals in de Efteling, zodat je een duidelijke plek hebt waar je gemakkelijk je ov-chipkaart kunt inleveren. Die materialen zijn dan weer bij elkaar verzameld en kunnen dan gemakkelijk worden hergebruikt."

Het D66-Kamerlid heeft al gesproken met de NS. En zij zien haar ideeën wel zitten. "Ik ga het aan de staatssecretaris vragen om het met alle vervoerders te bespreken. Want de NS is natuurlijk niet de enige vervoerder. Van de NS heb ik alvast een positief eerste signaal."

Steeds meer wegwerpkaarten
Wereldwijd wordt een grote stijging van het aantal wegwerpkaarten met chips verwacht. Kleijn: "Op dit moment gaat er wereldwijd in die markt ongeveer 8 miljard dollar om. En dat wordt binnen een jaar ongeveer van 20 miljard. Dat explodeert op dit moment. En al die chips worden weggegooid. En die materialen verliezen we eigenlijk uit ons systeem. Dat is zonde. Zeker als het gaat om de kosten die je hebt met de productie van de materialen en de milieu-effecten die daar aan vast zitten."

Het belangrijkste is dat er steeds nieuwe grondstoffen moeten worden aangeboord om de nieuwe wegwerpkaarten te maken, zegt Kleijn. "De grondstofwinning is hard nodig om alle producten te maken die we willen gebruiken. Maar tegelijkertijd zorgen die mijnbouw en alles wat er aan vast zit natuurlijk voor een boel milieu-effecten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen