Nieuws24 dec '14 16:34Aangepast op 24 dec '14 18:55

Geldtransporteur Brink's Nederland voor 1 euro verkocht

Auteur: Bram van Dijk

De Amerikaanse geldtransporteur Brink's trekt zich terug uit Nederland. Het Nederlandse dochterbedrijf is verkocht aan een onafhankelijke stichting. Desondanks kondigt FNV acties aan.

De Stichting Continuïteit Brink’s behartigt de belangen van onder meer het personeel en de klanten. Brink's Nederland gaat daardoor zelfstandig verder. Dat maakte de onderneming bekend.

Enig bestuurslid Willem van Hassel van de Stichting Continuïteit Brink’s, heeft de aandelen voor een symbolisch bedrag gekocht.

Zeshonderd mensen verliezen hun baan
In oktober kondigde Brink’s Nederland een grote reorganisatie aan. Vanaf juli 2015 verliezen daardoor zo’n zeshonderd mensen hun baan. Brink's raakt zijn huidige grootste klant Rabobank kwijt, die volgend jaar overstapt naar Geld Service Nederland (GSN). Momenteel lopen er nog steeds gesprekken met betrokken partijen om medewerkers van Brink’s onder te brengen bij GSN of andere aanbieders.

Uitstel gevraagd aan bonden
De FNV heeft een ultimatum op vandaag gesteld voor het sociaal plan voor de eerder aangekondigde ontslagen. Van Hassel heeft vandaag de nieuwe situatie uitgelegd aan de bonden, maar hij weet nog niet of het ultimatum van tafel is. "Ik hoop dat ze Brink's de tijd geven om verder te gaan met het reorganisatieplan en ook tijd gunnen om verder te praten met de banken." Door te spreken met de banken wil hij zorgen dat de toekomstig ontslagen Brink's-medewerkers elders verder kunnen.

Uitstel niet gegeven door bonden
Maar de FNV is uitstellen niet van plan. Als het ultimatum verlopen is, komen er acties, laat FNV-onderhandelaar Meindert Gorter aan BNR weten.

Of dat staken wordt, wil hij nog niet bevestigen. "We gaan in ieder geval een vorm van actie maken."

Hij is dus absoluut niet tevreden met deze overname. "Volgens mij is mij vandaag niets geboden dat meer perspectief biedt dan voor deze transactie. Ik weet ook helemaal niet of werknemers hier nou blij van moeten worden." Hij noemt het 'een zeer goedkope manier' van de Amerikanen om zich terug van de Nederlandse markt.

Nog 1 jaar Brink's
De Stichting Continuïteit Brink's Nederland mag de merknaam Brink's nog maximaal een jaar blijven gebruiken. In de dagelijkse bedrijfsvoering verandert er niets, liet de onderneming weten. Het bedrijf blijft in de markt opereren onder de naam Brink’s.

Het voormalige moederbedrijf was niet langer bereid om geld te investeren in Brink’s Nederland. De Nederlandse directie heeft toen bedongen dat de onderneming wordt losgemaakt van het moederbedrijf . Door de oprichting van de stichting en met de overdracht van de aandelen is dit verwezenlijkt, stelt de onderneming.

De verkoop levert het Amerikaanse moederconcern een financiële strop op van tussen de 20 en 25 miljoen dollar. De Nederlandse tak zou dit jaar goed zijn geweest voor een omzet van naar schatting 130 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen