Nieuws31 mrt '15 16:35

'Het is vandaag alles of niets voor Iran'

Auteur: Karlijn Meinders

Over enkele uren is de deadline voor een nucleair akkoord tussen Iran en de zes wereldmachten. Voor middernacht moet er in het Zwitserse Lausanne worden getekend. Maar de vraag is nog steeds of dat gaat lukken.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, schatte de kans op een akkoord op 50/50, maar Iran is een stuk positiever, vertelt Carolien Omidi, BNR-correspondent in Iran. "Dat is een tendens die we de laatste jaren al konden waarnemen. Iran is vaak een stuk optimistischer dan het Westen."

Voor Iran is het erg belangrijk dat er vandaag een akkoord komt. "Dan zouden de internationale sancties waar Iran zwaar onder lijdt opgeheven worden. Die hebben een enorme impact op de Iraanse economie en zijn voelbaar in alle aspecten van de samenleving. De wereldmachten moeten dan wel akkoord gaan met de eis dat alle sancties per direct van tafel gaan."

Het lijkt misschien dubbel dat Iran nu zo graag wil onderhandelen met de grote vijand. "Maar ze moeten wel onder de economische druk. De geestelijken hebben er een heel nieuw kader omheen gecreëerd. Zij zeggen nu: als dit lukt, dan is dat een grote overwinning. Dat is de Sjah nooit gelukt, maar wij hebben de grootmachten naar onze eisen laten luisteren."

Het gaat nog om een principe-akkoord, de definitieve versie moet er 30 juni liggen. "Maar", zegt Omidi, "als het vanavond niet lukt, dan houdt het waarschijnlijk op. Dan heeft het geen zin om verder nog te onderhandelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen