Nieuws31 mrt '15 23:27Aangepast op 1 apr '15 06:43

'Europese deadline over Iran is zonsopgang'

Auteur: BNR Webredactie

De internationale gesprekken over het omstreden nucleaire programma van Iran in het Zwitserse Lausanne kunnen niet langer duren dan tot zonsopgang op woensdag.

Dit hebben Europese diplomaten bij de onderhandelingen tegen de Iraanse delegatie gezegd. "We hebben hen gezegd dat ze hier nu over moeten besluiten'', aldus één van de anoniem geciteerde diplomaten. "Dit kan geen dagen meer duren, ze moeten voor zonsopgang met het politieke akkoord instemmen'', zei een andere diplomaat.

De Franse en Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius en Frank-Walter Steinmeier zouden hebben gedreigd in de ochtend te vertrekken als er in de nacht geen knopen worden doorgehakt.

Amerikaanse zegslieden hadden eerder op dinsdag aangegeven dat de onderhandelingen woensdag verder kunnen gaan, als er kans op succes is.

De betrokken partijen hadden 31 maart als uiterste datum vastgelegd om te komen tot een voorlopig akkoord. De partijen zijn, naast Iran, de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, de VS) en Duitsland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen