Nieuws19 nov '15 09:46

Adviseur NAM staat in Italië terecht voor doodslag

Auteur: Bas van Setten

De Italiaanse aardbevingsexpert die de NAM adviseert over de aardbevingen in Groningen, moet misschien de cel in. Hij staat vandaag met zes collega's in Italië terecht vanwege het verkeerd voorspellen van een aardbeving.

De Italiaanse stad L'Aquila vlak na de aardbeving. Foto: ANP
De Italiaanse stad L'Aquila vlak na de aardbeving. Foto: ANP

"De zeven mannen waren lid van een adviesorgaan die voorspellingen deed over grote risico's. Zo heeft één van de mannen, een topambtenaar, in 2009 gezegd dat de kleine aardschokjes in de Italiaanse stad L'Aquila juist goed waren omdat energie vrij zou komen. Zes dagen later, op 6 april, was er midden in de nacht een zware aardbeving met 309 doden tot gevolg", zegt Italië-correspondent Pauline Valkenet.

Nu staan ze voor de Hoge Raad terecht voor doodslag. Valkenet: "In 2012 waren de mannen al schuldig bevonden, vervolgens zijn zij in hoger beroep weer vrijgesproken. Vandaag of morgen komt de definitieve uitspraak."

Verweer
De zes wetenschappers, die afstand hebben genomen van de topambtenaar, zeggen dat ze toentertijd de situatie naar eer en geweten en hebben ingeschat. "Zij geven daarnaast aan dat wat de ambtenaar zes dagen voor de zware beving zei grote onzin is", zegt Valkenet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen