Nieuws4 nov '14 07:57

Utrecht betaalt 4 miljoen aan de Tour

Auteur: BNR Webredactie

Utrecht betaalt 4 miljoen euro voor de start van de Tour de France deze zomer. Dat is anderhalf miljoen meer dan Rotterdam in 2010 naar de Franse bankrekening overboekte. Veel geld, vindt de lokale ChristenUnie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gemeentebestuur heeft in totaal ruim 15 miljoen euro uitgetrokken voor de start, maar verwacht het allemaal terug te verdienen. Dat moet Maarten van Ooijen, fractievoorzitter van de gemeentelijke ChristenUnie, nog zien gebeuren.

Projectleider Martijn van Hulsteijn vindt die kritiek niet geheel terecht. "Het Rijk heeft een andere wijze van subsidiëren voor dit soort grote topsportevenementen voorgesteld aan de Kamer en dat is eind vorig jaar aangenomen.

En volgens Van Hulsteijn krijgt de stad er wel degelijk meer voor terug, ten opzichte van bijvoorbeeld Rotterdam bij de Tourstart in 2010. "We hebben ingezet op een tijdrit van 13,7 kilometer in plaats van een proloog. En daarmee kunnen we meer van de stad laten zien en ook meer mensen langs het parcours huisvesten. Hetzelfde geldt voor de tweede etappe: we hebben ingezet op een fors stuk door Utrecht. Dat is uiteindelijk iets meer dan dertig kilometer geworden."

Wel is de stad nog in afwachting van een subsidie van het ministerie van VWS, maar daarover is volgens Van Hulsteijn een reële inschatting gemaakt. "VWS heeft gevraagd om met een gezamenlijke aanvraag te komen voor subsidie en we hebben met Zeeland overlegd hoe we die verdeling tot stand zouden brengen. De subsidieaanvraag gaat binnen enkele weken de deur uit."

De Tour de France start op 4 juli met een tijdrit van 13,7 kilometer. Een dag later vertrekt het peleton vanuit Utrecht via Rotterdam naar Neeltje Jans in Zeeland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen