Nieuws13 jun '13 14:00Aangepast op 13 jun '13 15:13

Jacht geopend op fraudeurs in voedselketen

Auteur: Pieter van den Akker

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gaat meer jacht maken op fraudeurs in de voedselketen. Dat is een van de conclusies van de Taskforce Voedselvertrouwen. Die commissie werd ingesteld na de grote fraude met paardenvlees.

Strakkere regels moeten ons vertrouwen in het voedsel weer vergroten. Hoe veilig ons eten nu is? Verslaggever Jeroen Stans antwoordt vanuit Den Haag waar de taskforce donderdagmiddag met het rapport naar buiten kwam. "Veiliger dan ooit. Dat klinkt als een boude uitspraak, maar volgens de opstellers is het echt waar. Er is namelijk een groot onderscheid. Het voedsel is veilig, want het levert geen gevaar voor onze gezondheid op."'

Gesjoemel
'Het probleem zit 'm volgens de opstellers met name in het gesjoemel met voedsel. "Voorbeeld: de rundvleesaffaire, of paardenvleesaffaire beter gezegd. Je denkt rundvlees te kopen, maar uiteindelijk ligt er een stuk vlees op je bord waarin ook veel paardenvlees zit."

Volgens de opsteller is 95 procent van de hele sector 'prima bezig', zegt Stans. "Het gaat nou juist om die 5 procent rotte appels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat nu ook meer jacht maken op die fraudeurs. Opvallend, want de dienst heeft de afgelopen jaren steeds moeten bezuinigen en moest steeds verder inkrimpen."

Toch wordt de jacht succesvol, voorspelt de verantwoordelijke minister Schippers. "Als je de taken slimmer oppakt en je richt op de facetten waar de fraudeurs aan de oppervlakte komen, kan je het effectiever doen en hoeft het geen extra geld te kosten. Als blijkt dat er extra capaciteit nodig is, zal ik niet schromen om die erbij te zetten. Maar we moeten het eerst doen."

Fraudeurs
Over wat de sector zelf gaat doen, vertelt onze verslaggever: "Om te beginnen zeggen ze dat ze hun leven gaan beteren. In het persbericht word je overspoeld met redelijk onduidelijke termen. Natuurlijk gaat het over kwaliteitssystemen die verbeterd moeten worden. En er komt een witte lijst met goede ondernemers. Daarnaast ontstaat er vanzelf een zwarte lijst met daarop ondernemers die een loopje nemen met alle regels die er zijn. Die lijst wordt openbaargemaakt voor het wereldje zelf. De sector overweegt om die lijst openbaar te maken, zodat wij ook weten wie nou de grote fraudeurs zijn. Die sector kent heus wel de eigen pappenheimers."

Het is het sjoemelen dat er uiteindelijk helemaal uit moet, zegt Marc Jansen van de taskforce. "Het kan een foutje zijn, onnadenkendheid of iemand die niet goed heeft zitten opletten bij het wisselen van badges in fabrieken. Het kan ook domweg pure fraude zijn: mensen die denken van 'nou, ik stop er iets in wat goedkoper is en ik verkoop het voor iets dat duurder is'. Dan word je niet alleen als consument benadeeld, maar ook als supermarkt . Je hebt een andere specificatie opgegeven en je krijgt niet wat je gekocht hebt. Zo zijn er veel partijen in de keten, niet in de laatste plaats de consument die daarmee bedonderd wordt. Dat moeten we gaan stoppen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen