Nieuws7 aug '15 07:03Aangepast op 7 aug '15 07:26

Moet ook Imtech Nederland vrezen voor faillissement?

Auteur: Karlijn Meinders

FNV Metaal is bang dat de problemen bij Imtech Duitsland overslaan naar het Nederlandse moederbedrijf. Gistermiddag werd bekend dat het Duitse Imtech faillissement aanvraagt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Jan Meeder van FNV Metaal: "We maken ons uitermate zorgen over de werkgelegenheid in Nederland. We hebben nu aangedrongen op een onderhoud begin volgende week met de Raad van bestuur, om opheldering van zaken te krijgen."

Noodlening
Deze zorgen van de FNV zijn terecht, vindt FD-journalist Roger Cohen. "Het moederbedrijf, Royal Imtech, bevindt zich echt in zwaar weer. Het is niet voor niks dat ze vorige week al heel druk bezig waren met het regelen van een extra noodlening van 75 miljoen. De helft daarvan hadden ze binnen een week willen hebben. Dat duidt er wel op dat de financiële toestand nijpend is. Ze maken zich dan ook ernstig zorgen over het voortbestaan van het bedrijf."

Duitse wetgeving
Duitsland was de belangrijkste poot van Imtech. Dat zou kunnen betekenen dat het faillissement de rest van het bedrijf meetrekt, zegt Cohen. "Maar ondanks dat Imtech Duitsland erg belangrijk was, distantieerde het moederbedrijf zich van de beslissing om faillissement aan te vragen. Zij kwamen juist met een persbericht naar buiten dat de noodlening bijna rond was, maar toen bleek dat er door Duitse wetgeving een groter deel van die noodlening nodig was om een faillissement te voorkomen en daar ging men niet mee akkoord."

Onderhandelen
Imtech Duitsland heeft bekendgemaakt dat ze de komende maanden de lonen blijven doorbetalen en de bedrijfswerkzaamheden tot eind oktober doorgaan. "In Nederland zal Imtech blijven onderhandelen met de financiers", zegt Cohen. "Die moeten beslissen of ze het belangrijker vinden om de werkgelegenheid voort te laten bestaan met extra financiering, of dat er geen hoop meer is en de stekker eruit moet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen