Nieuws26 nov '14 13:47

Duitsland stelt vrouwenquotum van 30 procent in

Auteur: Bram van Dijk

Bijna een op de drie stoelen in de raden van Duitse commissarissen moet vanaf 2016 bezet worden door een vrouw, anders blijven ze leeg. Dat is de uitkomst van een debat over de Duitse begroting.

De Duitse regeringscoalitie is het eens geworden over de invoering van een vrouwenquotum voor topposities bij beursgenoteerde bedrijven. De regel geldt voor 108 Duitse bedrijven.

Volgens correspondent Derk Marseille was het bedrijfsleven voorbereid op deze wet. "Het is al lang en breed praktijk in Duitsland. Recruitment agencies zijn volop bezig met naar vrouwen te zoeken want dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Je kunt je voorstellen dat het een enorme uitwerking heeft."

Adidas leed dit jaar al onder dit quotum. "Zij hadden een man aangesteld vanwege zijn banden met het Internationaal Olympisch Comité. Hij had sponsorafspraken. Adidas moest hem vervangen voor een vrouw die geen netwerk had bij het IOC en daar waren ze heel boos over."

Marseille verwacht veel van dit soort voorbeelden de komende jaren. "Maar het argument van de Bundesregierung is: het werkt niet om het vrijwillig te doen, dus het moet verplicht gesteld worden."

'Die schwarze Null'
Ook bleek vandaag uit het debat dat het kabinet officieel streeft naar 'die schwarze Null'. In plaats van investeren met de opbrengsten van de economische groei, worden schulden afbetaald. "Dat doen ze omdat nu al een meerderheid van de Duitse stemmers boven de 50 jaar oud is. Dus die vergrijzing slaat in Duitsland nog veel harder toe dan in Nederland."

Quotum 'hoogste prioriteit'
Merkel benadrukte tijdens het debat dat vrouwen aan het werk krijgen 'de hoogste prioriteit' heeft in de Bundesregierung. Marseille: "Dat kost natuurlijk weinig geld. Doordat de Duitse regering deze politieke keuzes maakt, kan het pronken met die schwarze Null."

Lange strijd
Het akkoord is na lange strijd tot stand gekomen, waarbij de sociaaldemocratische SPD als winnaar uit de bus lijkt te zijn gekomen. Minister voor Familie- en Vrouwenzaken Manuela Schwesig en minister van Justitie Heiko Maas (beiden SPD) hebben hun lang gekoesterde wapens gekregen om het quotum ook echt af te kunnen dwingen. De CDU van bondskanselier Angela Merkel deed meer water bij de wijn. Uitzonderingsposities voor bepaalde branches komen er niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen