Nieuws22 sep '15 16:20Aangepast op 22 sep '15 16:47

Nieuw onderzoek naar Volkert van der Graaf

Auteur: BNR Webredactie

Er komt een onderzoek van de reclassering om te bepalen of Volkert van der Graaf zich houdt aan de voorwaarden van zijn vrijlating. Minister Van der Steur van Justitie zei in de Tweede Kamer dat op basis van dat onderzoek wordt "bekeken" hoe het verder moet met de moordenaar van Pim Fortuyn.

Afgelopen zondag zei Van der Graaf in het tv-programma Brandpunt Reporter, dat zijn uitspraken opnam met een verborgen camera, dat hij en zijn advocaat vorig jaar foto's die in De Telegraaf zijn verschenen in scène hebben gezet. Volgens politiek verslaggever Laurens is vooralsnog onbekend wat er precies met wie over de foto's gecommuniceerd is.

 

"Zowel de reclassering, als het OM, als minister Van der Steur zelf zegt daar helemaal niets over", zegt Boven.

Mogelijk misbruik bijstand
Ook is er veel meer aan de orde dan alleen de foto's. Zo zou Van der Graaf ook ten onrechte bijstand hebben ontvangen en niet voldoen aan zijn sollicitatieplicht. Minister Van der Steur zei dat de gemeente waar Van der Graaf bijstand ontvangt nog eens goed daar naar zal kijken.

Reclassering Nederland verwacht spoedig aan het Openbaar Ministerie te kunnen laten weten of en hoe Van der Graaf zich geeft gehouden aan de voorwaarden die hij opgelegd kreeg bij zijn vrijlating in mei vorig jaar. Dat zei directeur Sjef van Gennip van Reclassering vandaag. De reclassering onderzoekt niet alleen de foto's maar ook andere uitlatingen die Van der Graaf in Brandpunt deed en over zijn gedrag de afgelopen maanden.

Van Gennip erkent dat de communicatie rond de foto's niet goed is gegaan. De reclassering werd in het tv-programma geciteerd en zei dat het niet van tevoren op de hoogte was van de publicatie van foto's. Vandaag bleek dat het Openbaar Ministerie daar toestemming voor had gegeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen