Nieuws10 nov '15 21:17Aangepast op 11 nov '15 08:34

Wordt de olijfolie-maffia nu eindelijk aangepakt?

Auteur: BNR Webredactie

Het Italiaanse Openbaar Ministerie start een onderzoek naar zeven grote producenten die naar verluidt gewone olijfolie -of zelfs met zonnebloemolie aangemengde producten- hebben verkocht als ‘extravergine’ (met een lagere zuurtegraad).

Foto: ANP
Foto: ANP

Vorig jaar mislukte de olijvenoogst van Italië – samen met Spanje verantwoordelijk voor 70 procent van de wereldwijde olijfolieproductie. Fraudeurs zagen hun kans en sloegen toe. Wat als echte, verse olijfolie van Italiaanse makelij wordt gepresenteerd, blijkt in sommige gevallen met oude of andere olie aangemengd, en ook nog onder onhygiënische omstandigheden geproduceerd.

Een Italiaanse voedsel- en warenwaakhond waarschuwde eerder al voor de aankoop van te goedkope olie. Het Openbaar Ministerie start nu een onderzoek naar de echtheid van de olijfolie en kijkt daarbij ook naar de mogelijke betrokkenheid van de maffia.

Olijfolie-ondernemer Ridder Drost is blij met de stappen die nu door het OM worden gezet. "We denken al veel langer dat dit doorgestoken kaart is. Wij hebben onze prijzen dit jaar met 30 à 40 procent moeten aanpassen, terwijl de grote merken op 3 euro konden blijven. Het is tijd om de consument hier eerlijk over te informeren."

Gesjoemel
Door de slechte oogst van vorig jaar staan de prijzen van olijfolie onder druk. Dus wordt er gesjoemeld, zegt Drost. Zo werd er bijgemengd met olie uit goedkopere landen als Tunesië, Marokko en Turkije. "Met die kwaliteit is op zich niet mis", zegt Drost. "Maar het hoort niet. Je koopt Italiaanse olie, daar betaal je voor."

Zorgelijker is volgens de ondernemer dat er ook wordt gemengd met andersoortige oliën. "Bijvoorbeeld zonnebloemolie, dat heeft precies dezelfde vetzuursamenstelling als olijfolie." Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, zegt Drost.

"Mede doordat het onder omstandigheden gebeurt waarbij er niet goed wordt gecontroleerd, waardoor er kruisbestuiving kan optreden met bijvoorbeeld noten. Dit gebeurt namelijk vooral in fabriekjes waar totaal niet op hygiëne wordt gelet. Maar je zal maar een notenallergie hebben."

Gras
Hoe kunnen consumenten achterhalen of hun Italiaanse olie wel echt Italiaans is? Dat blijft lastig, zegt de ondernemer. "Waar je het aan zou kunnen zien, is als er een oogstjaar op de fles staat waarbij. Of dat er alleen een verpakkingslocatie op staat of ook het adres van een boer."

Maar zijn beste tip: ruik eraan. "Met chlorofyl kunnen ze de kleur aanpassen, de smaak kunnen ze passen, maar niet de geur. Echte olijfolie hoort te ruiken naar gras. Fris, alsof je het hebt gemaaid."

Gerelateerde artikelen