Volgens het Financieele Dagblad is de grootschalige pensioenverlaging in 2013 deels van de baan, doordat minister Kamp aanstuurt op versoepeling van de zogeheten rekenrente: "Het is een rentetruc. Het geld is er gewoon niet en door deze truc komt dat geld er ook niet. Het gaat ten koste van jongeren", zegt Gommer bij BNR Annette van Soest.
Meer lucht voor penisoenfondsen
Dinsdag werd bekend dat de Nederlandsche Bank met soepeler regels komt voor verzekeraars en volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken is de kans groot dat die vanaf eind dit jaar ook toegepast worden op pensioenfondsen. Daardoor krijgen de fondsen meer lucht, schrijft het FD.
Dekkingsgraad omhoog
De methode houdt in dat de lange rekenrente kunstmatig wordt doorgetrokken naar een hoger niveau. Hoe hoger de rente, hoe minder een fonds nu in kas hoeft te hebben voor latere verplichtingen. Door de renteaanpassing zal de dekkingsgraad met zo'n 10 procent stijgen, zo heeft het pensioenfonds Zorg en Welzijn berekend.
Enorme gok
Voorzitter Theo Gommer van de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen vindt dat Kamp een enorme gok neemt met het kunstmatig verhogen van de rekenrente: "Als je het rendement dat je in de toekomst hoopt te maken niet gaat halen dan betekent dat er geld wordt uitgedeeld dat je niet hebt. En als je dat wel gaat uitgeven betekent dat er geld van jongeren naar ouderen gaat. Jongeren moeten maar hopen dat het rendement in de toekomst wordt goed gemaakt en dan ben je nogal aan het gokken."
Definitief besluit in september
Het besluit van minister Kamp over de soepeler regels wordt in september verwacht en maakt onderdeel uit van een breder pakket aan nieuwe pensioenregels. Brussel zal de rekenrente voor verzekeraars deze zomer aanpassen en Kamp zal zich daarnaar richten bij zijn besluit over pensioenfondsen, zo zegt zijn woordvoerder tegen persbureau ANP. Kamp zal daarbij ook rekening houden met andere factoren, om te voorkomen dat pensioenfondsen 'zich rijk rekenen'.
Glad ijs
Het FD schrijft in haar commentaar dat DNB er een riskante rentevisie op nahoudt. Als de lange rente niet meestijgt naar het kunstmatige niveau van 4,2 procent dan zal blijken dat verzekeraars te weinig geld hebben gereserveerd om hun klanten de beloofde (pensioen-)uitkeringen uit te betalen. DNB had er verstandiger aan gedaan de verzekeraars niet tegemoet te komen, vindt het Financiëele Dagblad.