Nieuws6 aug '14 16:17

'Zwakke plekken moeten uit elektriciteitsnet'

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlandse elektriciteitsnet moet robuuster worden. Het aantal voor de stroomvoorziening kwetsbare gebieden, waarvan er nu nog zeker 70 zijn, moet snel omlaag.

Daarvoor pleit het CDA in de Tweede Kamer. Aanleiding is een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die vindt dat netbeheerder Tennet op korte termijn moet melden wat het gaat doen met de opbrengst van veilingen van zogenoemde grenscapaciteit. Dat bedrag is opgelopen tot 664 miljoen euro.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat Tennet dat deels aan de consument terug kan geven via een tariefsverlaging, maar tegelijk moet investeren in kwetsbare regio's. Die gebieden zitten aan een aftakking van het elektriciteitsnet en komen in grote problemen als de stroom uitvalt, zoals in 2007 toen een helikopter van Defensie tegen een hoogspanningskabel vloog in de Bommeler- en Tielerwaard vloog. Zo'n 50.000 mensen zaten daardoor dagenlang zonder stroom.

Kwetsbaar gebied
Het energienet in het grootste deel van Nederland bestaat uit ringen, waardoor er bij een stroomstoring altijd stroom is uit een andere hoek. Bij de aftakkingen is dat niet zo.

Een paar jaar geleden waren er nog 82 van dergelijke gebieden, maar Tennet beloofde toen er zeker 11 aan te pakken. Het percentage Nederlanders dat in zo’n kwetsbaar gebied woont zou daarmee dalen van 29 naar 19 procent.

Van Hijum wil van het kabinet weten hoe ver het daarmee staat en wat Tennet, volledig in handen van de Staat, gaat doen om het probleem verder te verkleinen. "Nog te veel mensen en bedrijven krijgen problemen bij stroomstoringen. Dat leidt tot een enorme economische en maatschappelijke schade die we moeten terugdringen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen