Nieuws20 aug '15 07:38Aangepast op 20 aug '15 13:36

Botsingen tussen betogers en politie St. Louis

Auteur: BNR Webredactie

In de Amerikaanse stad St. Louis is het gisteravond uitgedraaid op flinke rellen. Aanleiding voor de onrust is de dood van een 18-jarige zwarte jongen, die eerder op de avond werd doodgeschoten door een politieman.

Ongeveer tweehonderd boze mensen waren samengekomen om te protesteren tegen politiegeweld.

Een deel keerde zich daarna tegen de politie. Ze gooiden onder meer flessen en stenen naar agenten. Ook staken ze een huis in leegstaand huis en een auto in brand. Een groep van tachtig betogers staken daarna een Amerikaanse vlag in brand en zongen een anti-politieslogan. Volgens de politie zijn er ook schoten gehoord, schrijft de lokale krant St. Louis Post Dispatch.

De politie greep in met onder meer traangas en rookblikken om de demonstranten uit elkaar te drijven. Negen mensen zijn opgepakt.

De betogers vinden dat de politie veel te agressief heeft gereageerd op de relatief kleine groep mensen. De politie heeft volgens hen geen waarschuwing gegeven over dat ze traangas gingen inzetten. Een politiechef sprak dat tegen.

Leugen
Het slachtoffer dat is doodgeschoten, is de 18-jarige Mansur Ball-Bey. "Het ging om een huiszoekingsbevel dat werd opgevolgd door de politie in verband met drugs en vuurwapens", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.

"Bij het huis raakten de twee agenten, beide blanke mannen, in confrontatie met twee zwarte mannen die allebei gewapend waren. De een is gevlucht, de ander dreigde met het vuurwapen. Daarop heeft de politie het vuur op hem geopend waarbij hij is gedood. Na die confrontatie is het huis alsnog doorzocht en zijn er inderdaad drugs en vuurwapens aangetroffen."

Zegt de politie, althans. Want juist daar zit het pijnpunt, zegt Van Wagtendonk. "Er is het laatste jaar zoveel gebeurd in de VS. Met de rellen in Ferguson, St. Louis. In die buurten wordt de politie niet geaccepteerd, zeggen ze zelf ook. De mensen gaan ervan uit dat de politie informatie achterhoudt, dat er wordt gelogen." Wat in het verleden ook vaak is gebeurd, zegt de correspondent.

De spanningen, de wrok, ze zitten zo diep, zegt Van Wagtendonk. "In die straten wordt dit echt gevoeld als de strijd tussen een bevolking en een bezettingsmacht." De politie zelf houdt vol dat alles volgens het boekje is gegaan.

Mes
De demonstranten waren woensdag al op de been om de dood van Kajieme Powell te herdenken. Hij werd precies een jaar geleden doodgeschoten door de politie toen hij met een mes zwaaide naar de agenten.

Naast Powell werd een jaar geleden ook de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodgeschoten in Ferguson, een voorstad van St. Louis. Zijn dood ontketende een nationale discussie over politiegeweld en hoe overwegend blanke politiekorpsen omgaan met Afro-Amerikaanse burgers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen