Nieuws18 sep '14 12:48Aangepast op 18 sep '14 13:17

Vertrouwen in Hollande daalt

Auteur: BNR Webredactie

Het is een loodzware week voor de Franse president Hollande. Vorige week was er het vernietigende boek van zijn ex, deze week overleefde zijn regering maar ternauwernood een vertrouwensstemming in het parlement en vandaag moet hij kritische vragen beantwoorden in een uitgebreide persconferentie.

Ondertussen is zijn vertrouwen onder de Fransen gedaald tot 14 procent en maakt zijn politieke aartsvijand Sarkozy hoogstwaarschijnlijk later deze week bekend in 2017 voor het presidentschap te gaan.

Saskia Houttuin, van Bureau Buitenland van de VPRO en Frankrijkkenner, volgt het nieuws vanuit Frankrijk op de voet. Bij de socialisten is het vertrouwen flink gedaald. "Hollande begon het politieke jaar met een nieuwe regering. Hij heeft een aantal ministers eruit gewipt, waaronder Arnaud Montebourg die minister van Economische Zaken was. De tweede regering moest stemmen krijgen van het Assemblée nationale. Dat zijn er een stuk minder geworden dan gehoopt. De meeste socialisten hebben wel voor gestemd en hun vertrouwen gegeven, maar toch zijn er een stuk of dertig dwarsliggers geweest die zich hebben onthouden van stemming. Daarmee heeft hij dus maar net een nipte meerderheid gehaald."

Ze zijn ook niet bang om kritiek te geven op Hollande. "Een aantal grote socialisten van vroeger laten zich heel erg negatief uit. De voormalige minister Montebourg trekt ook zijn mond open om Hollande te bekritiseren. En die dertig dwarsliggers laten bij elk besluit wel weten hoe zij erover denken."

Houttuin denkt niet dat hij teveel moet toegeven aan de kritiek. "Hollande heeft wel een hele duidelijke koers ingeslagen en dat is een stuk rechtser dan de koers waar hij mee begon bij aanvang van de presidentschap in 2012. Ik denk dat hij het beleid wat hij nu voert moet doorzetten."

Persconferentie
Hollande geeft vandaag één van de twee persconferenties die hij geeft per jaar. Houttuin denkt dat hij pittige vragen kan verwachten. "Het zal zeker beginnen met een zwaardere vraag dan de persconferentie van januari begon. Ik denk dat ze gaan beginnen met 'meneer de President kunt u uw termijn nog wel volmaken'. Want die vraag wordt nu wel echt gesteld."

Het boek wat door zijn ex Valérie Trierweiler is geschreven, helpt ondanks haar impopulariteit, niet mee aan de positie van Hollande. "Wat zij zegt ondersteund eigenlijk het beleid dat hij volgens de linksen voert. Namelijk dat hij de armere bevolking van Frankrijk in de steek laat. Dat maakt het er niet beter op."

Naast het schandaal van het boek dreigt er ook voor het eerst een miljardenboete voor Frankrijk, omdat ze zich niet aan de regels houden. De nieuwe budget plannen zullen moeten worden goedgekeurd. "Voor half oktober moet hij zijn budget plannen klaar hebben. Eurocommissaris Moscovici komt ook uit de sociale hoek, maar hij zal de plannen moeten gaan goedkeuren. Tegelijkertijd is Hollande wel bezig in Europa met meer groei. Hij kondigt een groeitop aan. En Manuel Valls gaat dit weekend naar Angela Merkel en hij zal uiteindelijk haar moeten overtuigen."

Gerelateerde artikelen