Nieuws17 nov '15 07:45Aangepast op 17 nov '15 10:11

België verhoogt het dreigingsniveau

Auteur: Karlijn Meinders

'Dreiging is mogelijk en waarschijnlijk' stelt de Belgische regering. Het dreigingsniveau is nu opgeschroeft naar drie. En dat is genoeg rede om de voetbalwedstrijd tussen België en Spanje niet door te laten gaan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Bart Bekaert hoofdredacteur van de nieuwsdienst Q-music, vertelt dat de wedstrijd om twee redenen niet doorgaat: "Vrijdagavond was een voetbalwedstrijd een doelwit en is de terreurdreiging overgeslagen naar België. Een tweede reden is dat de voortvluchtige Salah Abdeslam als laatst is gesignaleerd in de buurt van het voetbalstadion waar vanavond de wedstrijd gespeeld zou worden."

Leger op straat
Dreigingsniveau drie betekent in België dat de politie enkele maatregelen neemt, vertelt Bekaert. "Ze moeten nu op straat altijd gewapend zijn en een kogelvrij vest dragen. Er komt extra bewaking op bepaalde belangrijke locaties en het leger kan worden ingezet."

Molenbeek
Gisteren vond er een grote actie in het Belgische Molenbeek plaats. "Ze dachten dat Abdeslam daar zat, maar dat bleek niet zo te zijn", vertelt Bekaert. "Er zijn wel twee mensen aangehouden, die zouden hem opgehaald hebben in Parijs na de aanslagen. Hij zou hebben gebeld en hun hebben verteld dat hij autopech had en deze mannen beweren dat ze dat geloofden."

Versnipperd
De kritiek op de Belgische veiligheidsdiensten wordt ook in het land zelf gedeeld. "Het is onbegrijpelijk, dat een aantal van de mensen die betrokken waren bij de aanslag op de lijst van geradicaliseerde mensen stonden. Het heeft ook te maken met de situatie rond Brussel."

Gerelateerde artikelen