Nieuws17 nov '15 13:32

Militaire steun lidstaten EU: 'Frankrijk moet op alles voorbereid zijn'

Auteur: Judith Laanen

Frankrijk krijgt militaire steun van de andere 27 Europese lidstaten. President Hollande riep gisteravond op tot ondersteuning na de aanslagen in Parijs.

Vlag van Europese Unie. ANP
Vlag van Europese Unie. ANP

Dat werd vanochtend besloten na een overleg met alle ministers van Defensie in Brussel. Want een aanslag op Frankrijk is een aanslag op heel Europa, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini op een persconferentie. Ook minister Hennis van Defensie, op dit moment in Brussel, is bereid Franse verzoeken in overweging te nemen.

'Op alles voorbereid zijn'
Politiek verslaggever Jaap Jansen zegt dat precieze invulling van de steun de komende dagen wordt bepaald, maar dat het met name om ondersteuning in Syrië, Irak en Afrika zal gaan.

 

Frankrijk moet nu op alles voorbereid zijn, zegt Jansen: "Als je de grenzen wil bewaken heb je heel veel mankracht nodig."

Nederlandse steun is beperkt
Volgens Jansen kan Nederland beperkt steun verlenen: "In de eerste instantie moet Nederland overwegen om mee te doen aan militaire acties in Syrië." Nederland is al actief in Noord-Irak met F16's en trainingen, zegt Jansen. "In Tweede Kamer is een brede meerderheid om mee te doen met acties in Syrië, maar wel onder twee voorwaarden: er moet een internationale coalitie zijn met een heldere militaire strategie. Gisteren bleek dat regeringspartij PvdA op één lijn hierover zat met coalitiepartner VVD. Ook D66, eerder ook twijfelaar, is zover. Partijen als CDA en PVV vonden eerder al dat nl mee moest doen in Syrië."

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zegt dat de Franse strijdkrachten overbelast zijn en lidstaten oproepen tot hulp bij operaties in bijvoorbeeld Afrika of het Midden-Oosten, aldus Le Drian. Nederland staat de Fransen al bij in Mali, waarvoor Nederland van Frankrijk "waarderende woorden" krijgt, zegt Jansen. Daar hulp bieden kan volgens Jansen, zo hoort hij op het ministerie van Defensie, een mooie taak zijn voor andere EU- en NAVO-landen die nu nog niet zoveel doen.

De hulpvraag is gestoeld op een artikel in het Verdrag van de Europese Unie. Dit artikel, 42.7 werd nooit eerder gebruikt. Het verplicht EU-landen een lidstaat die hulp vraagt in geval van gewapende agressie met alle beschikbare middelen ondersteuning te bieden, legde EU-buitenlandchef Mogherini vanmorgen uit.

Daadwerkelijke militaire steun lijkt vergezocht
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg heeft een hard hoofd in de steunbeloftes: "Dit zijn oprispingen van emotie, en het stelt allemaal niet zoveel voor. Ik vind dat oorlogsgeroep een tikje overemotioneel en sensationeel, we moeten daarmee uitkijken."

Frankrijk kan daarentegen wel een beroep doen op artikel 4 in het Verdrag van de EU, zegt Hammelburg: "Daarmee kan één land de andere landen bijeen roepen voor consultaties in een gevaarlijke situatie. Dat is precies wat er nu aan de hand is en precies wat de NAVO zou moeten doen. En niet meteen het inroepen van militaire solidariteit, want het gebeurt toch niet."

Hammelburg zegt dat áls er al sprake is van een oorlog, deze ook gevoerd moet worden. "Dan moet er middels een leger van enige honderdduizenden mensen een slag toegebracht worden in de regio. Dan zouden bombardementen verhonderdvoudigd moeten worden. Dat betekent onvoorstelbare financiële inspanningen, de bereidheid burgerslachtoffers te maken en niet de illusie van een 'schone oorlog' te wekken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen